settings icon
share icon
Kérdés

Helyes az, hogy a házasfélnek közeli ellentétes nemű barátja legyen?

Válasz


A Biblia nem tiltja a férfi és nő közötti közeli baráti viszonyt. Keresztényként azonban jól tesszük, ha egyes elveket betartunk. A házastársak részéről különös óvatosságot igényel az ellenkező nemű barátokkal való közeli kapcsolat fenntartása. Ezek a barátok ugyanis kísértést jelenthetnek számukra az esetleges házassági problémák felmerülésénél. Ha egy házas férfi legjobb barátja történetesen nőnemű, és ez a személy nem a felesége, akkor jó eséllyel megosztja majd vele minden gondját, ami — a házasság egységének szempontjából nézve – egészségtelen érzelmi kötődéshez vezethet. Ez épp így igaz egy házas nő esetében is, kinek legjobb barátja férfi.

A legtöbb félrelépő házasfél nem szántszándékkal keres házasságon kívüli viszonyt. Sokuk azt mondja, hogy „nem akarta így, csak hát valahogy megtörtént." Ezen sajnálatos esetek azonban csak akkor történnek meg „valahogy", ha előtte olyan szituációknak nyitunk teret, melyeket nem igazán tudunk irányítani, azaz ha játszunk a tűzzel. Mikor például úgy érezzük, hogy házastársunktól nem kapjuk meg a minket megillető figyelmet és törődést, akkor könnyen abba az illúzióba ringathatjuk magunkat, hogy „szerelmesek lettünk" abba a barátba, akitől megkapjuk, amire oly nagyon vágyunk. Mikor az a benyomásunk, hogy házastársunk nem értékel minket, sőt hogy teljesen levegőnek néz bennünket, akkor ezt legelőször a házastársunk felé kell jelezzük, és tudatosan kerülnünk kell azt, hogy más „karjaiban" keressük vigaszt.

A Jézus Krisztus Igéjének biztos alapjára épített házasság, még ha viszonylag kevés kihívással küzd is, mégsem teljesen immunis a házasságon kívüli kísértésekre. Ezért mondja azt a Szentírás, hogy fussunk el az „ifjúkori kívánságok" elől ahelyett (2.Timótheushoz 2:22), hogy helyben maradva felvennénk velük a harcot. A kísértés elleni harc a szívügyek-, és a test buja késztetései terén különösen nehéznek bizonyul. A Korinthusbeliekhez írt első levél 6:18 igehelye arra utasít minket, hogy kerüljük a paráznaságot. Ez ugyanis az egyetlen bűn, mely a testen belül megy végbe, így ez az egy bűn, amellyel nem tusakodni kell, hanem menekülni kell előle.

A házas férfi és nő bölcsen teszi, ha nem teszi ki magát olyan kompromittáló helyzeteknek, melyben a másik nem is érintett. Ha kettesben vannak, akkor érzelmi és fizikai viszony kialakulásának veszélyének teszik ki magukat. Ha nyilvánosan is mindig kettesben jelennek meg, az sem közvetít túl jó benyomást. A Szentírás arra utasít minket, hogy minden tettünket Isten dicsőségére vigyük végbe (1. Korinthusbeliekhez 10:31). A leghelyesebb talán az volna, ha házaspárként más házaspárok barátságát keresnék ezzel elkerülvén ellenkező nemű barátokkal való túl közeli viszony kialakulását.

EnglishVissza a magyar oldalra

Helyes az, hogy a házasfélnek közeli ellentétes nemű barátja legyen?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries