settings icon
share icon
Kérdés

Ki az utolsó idők hamis prófétája?

Válasz


Az utolsó idők hamis prófétájáról a Jelenések 13:11-15-ben olvasunk. A Biblia a második fenevadként is utal rá (Jelenések 16:13, 19:20, 20:10). Az Antikrisztus és a Sátán mellett, akitől mindketten kapják a hatalmat, a hamis próféta a harmadik tag az istentelen hármasságban.

János apostol leírja ezt a személyt, és mond néhány dolgot, amiről fel lehet majd ismerni, amikor színre lép. Először is, a földből fog származni. Ez jelentheti azt, hogy a pokolból fog jönni a pokol összes démoni erejének birtokában. Azt is jelentheti, hogy szerény körülményekből fog származni, és mindaddig titokban és ismeretlen marad, amíg a történelem színpadára nem lép az Antikrisztus jobb keze felől. A leírás szerint olyan szarvai lesznek, mint egy báránynak, és úgy fog beszélni, mint egy sárkány. Amíg kossá nem fejlődik, a bárány szarvai kis kidudorodások csupán. Szemben az Antikrisztus fejeinek és szarvainak sokaságával, amelyek hatalmát, erejét és vadságát jelzik, a hamis próféta bárányként jelenik meg, megnyerő és meggyőző szavakkal, amelyek együttérzést és jóindulatot váltanak ki másokból. Lehet, hogy egy rendkívüli prédikátor vagy szónok lesz, akinek a démoni erőkkel fűtött szavai sokakat megtévesztenek. Ugyanakkor úgy fog beszélni, mint egy sárkány, ami azt jelenti, hogy az üzenete egy sárkány üzenete lesz. A Jelenések 12:9 szerint a sárkány az ördög és a Sátán.

A 12. versből megtudjuk a hamis próféta földi küldetésének célját: rávenni az emberiséget, hogy az Antikrisztust imádja. Az Antikrisztus hatalmával fog bírni, mivel mindketten a Sátántól kapják erejüket. Nem világos, hogy az emberek erőszak következtében fogják imádni az Antikrisztust, vagy annyira elbűvölik őket ezek a hatalmas lények, hogy bedőlnek a csábításnak, és önként imádják azt. Mivel a második fenevad természetfeletti jeleket és csodákat fog véghezvinni (beleértve a mennyből jövő tüzet), hogy hitelességet szerezzen mindkettejüknek, arra következtethetünk, hogy az emberek leborulnak előttük, és imádják a hatalmukat és üzenetüket. A 14. versből kiderül, hogy a megtévesztés olyan méreteket fog ölteni, hogy az emberek elkészítik az Antikrisztus bálványát, és azt fogják imádni. Ez Nebukadneccár óriási aranyszobrára fog emlékeztetni (Dániel 3), amely előtt le kellett borulni, és tiszteletet kellett róni. A Jelenések 14:9-11 szerint azonban rettenetes sors vár azokra, akik az Antikrisztus képét fogják imádni.

Azok, akik túlélik a nyomorúság eddigi szörnyűségeit, két nehéz döntés közül választhatnak. Azok, akik megtagadják a fenevad képének imádatát, halállal néznek szembe (5.v.), de azok, akik imádni fogják azt, Isten haragjának lesznek kitéve. A kép attól lesz különleges, hogy képes lesz beszélni. Ez nem jelenti azt, hogy életre fog kelni – az itt található görög szó a lehelet, légfuvallat jelentésű pneuma, nem pedig az életet jelentő biosz, de valamilyen módon képes lesz kilehelni az Antikrisztus és a hamis próféta üzenetét. Azon kívül, hogy azok szószólója lesz, a kép halálra fogja ítélni azokat, akik megtagadják az istentelen páros imádatát. A mai technológiával nem elképzelhetetlen az ilyesmi.

Bárki is lesz a hamis próféta, a világ végső megtévesztése és a végső hitehagyás óriási méreteket fog ölteni, és az egész világ része lesz ennek. A napjainkban fellépő hitetők és hamis tanítók az Antikrisztus és a hamis próféta előképei, és nem engedhetjük, hogy megtévesszenek bennünket. Nagyon sok hamis tanító létezik, és mind a sátán végső uralma felé terelnek bennünket. Hűségesen ki kell tartanunk a Jézus Krisztus üdvözítő üzenetének hirdetése mellett, és meg kell mentenünk a nők és férfiak lelkeit a közelgő pusztulástól.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ki az utolsó idők hamis prófétája?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries