settings icon
share icon
Kérdés

Mi a hamartiológia?

Válasz


A hamartiológia a bűn vizsgálatával foglalkozó tudománya. A hamartiológia azt vizsgálja, hogy a bűn honnan ered, milyen módon hat az egész emberiségre, és hogy mik lesznek a halál utáni következményei. Bűnt elkövetni tulajdonképpen annyit tesz: célt téveszteni. Egyikünk sem képes megütni Isten igazságosságbeli mércéjét, a célegyenesbe senki nem ér be saját erejéből (Rómabeliekhez 3:23). A hamartiológia azzal foglalkozik, hogy miért vétjük el célunk, hogy miképp vétjük el azt, és azt is vizsgálja, hogy mik mindennek a következményei. Ezek a hamartiológai főbb kérdéskörei:

Mi a bűn pontos meghatározása? A bűnt a Biblia Isten parancsolatainak megszegéseként (1.János 3:4)-, és Isten ellen való lázadásként definiálja (5.Mózes 9:7; Józsué 1:18).

Mindannyian örököltük Ádám és Éva bukott, bűnös természetét? A Rómabeliekhez írt levél 5:12 igerésze pontosan erről beszél: „Annakokáért, miképen egy ember által jött be a világra a bűn és a bűn által a halál, és akképen a halál minden emberre elhatott, mivelhogy mindenek vétkeztek."

Isten szemében minden bűn egyenlő? A bűnnek vannak különböző fokozatai, egyes bűnök rosszabbak, mint mások. Ezzel egyidejűleg örök következményük tekintetében minden bűn azonos. Minden egyes bűn örök kárhozatra vezet (Rómabeliekhez 6:23).

Hogyan tudhatom, hogy valami bűn-e vagy sem? Vannak olyan dolgok, amiket a Biblia kifejezetten bűnként említ. Nehezebb dolog azonban az olyan bűnös késztetéseként beazonosítani, amelyeket nem említ néven a Szentírás.

Úgy tűnhet, hogy a hangulatában nyomasztó téma, mint a bűn tanulmányozása, még kontraproduktív is lehet a keresztény hívő életében. Hiszen végtére megmenekültünk a bűntől Jézus Krisztus értünk kiontott vére által, ugye? Igen, ez igaz! Azonban mielőtt megérthetnénk a megváltást, meg kell értenünk, hogy miért is van szükségünk rá. Pontosan itt jön be a képbe a harmatiológia és elmagyarázza nekünk, hogy mindnyájan bűnösök vagyunk, születésünk, gyarlóságunk, és saját választásaink által. Azt is bebizonyítja a Biblia alapján, hogy miért szükséges a bűnökért való kárhoztatás. Persze a harmatiológia a megoldásra is rámutat, ami nem más, mint Jézus Krisztus engesztelő áldozata. Mikor tényleg megértjük bűnös természetünk, csak akkor kezdjük el sejteni Isten valós nagyságát, szeretetének mélységét és magasságát. Isten egyfelől megítéli a bűnöst a pokolban igazságos ítélettel, másfelől pedig saját áldozatával elégíti ki a tökéletességre való örök igényét. Csak ha megértettük már a bűn mélységeit, akkor tudjuk megérteni, hogy milyen nagy Isten szeretete a bűnösök felé.

A hamartiológia egyik központi igeverse így hangzik: „Mert mindnyájan vétkeztek, és szűkölködnek az Isten dicsősége nélkül. Megigazulván ingyen az ő kegyelméből a Krisztus Jézusban való váltság által" (Rómabeliekhez 3:23-24).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a hamartiológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries