settings icon
share icon
Kérdés

Hallja-e Isten az imámat?

Válasz


Isten mindent hall, beleértve az imádságokat is. Ő Isten. Semmi sem kerüli el a figyelmét (Zsoltárok 139:1-4). Szuverén minden felett, amit teremtett (Ézsaiás 46:9-11). Szóval nem az a kérdés, hogy hall-e Isten minden imát (mert igen), hanem, hogy azzal a céllal hallja-e az imádságokat, hogy megválaszolja azokat.

Isten azt szeretné, ha imádkoznánk. Azért alkotta meg az imádság eszközét, hogy általa örömünket lelhessük Istenben (Jelenések 3:209, megvallhassuk bűneinket (1János 1:9), kérhessük, hogy teljesítse be szükségleteinket (Zsoltárok 50:15), és összhangba állíthassuk az akaratunkat az övével (Jelenések 29:11, Lukács 22:42). Egy fajta imádság garantáltan meghallgatásra talál. A Lukács 18:13-14 a megtérés imáját mutatja be. Amikor alázatos megtéréssel fordulunk az Úrhoz, alig várja, hogy megigazíthasson és megbocsáthasson.

Amikor azonban imádkozni akarunk, fontos észben tartani, hogy a Szentírás legtöbb ígéretét Isten a népének szánta. Az Ószövetségben az ígéretek Izraelnek szóltak és a velük egységre lépőknek. Az Újszövetségben az ígéretek Jézus követőinek hangzottak el. A Szentírás téves használatára vall kiragadni egyes igeverseket, és megpróbálni egy általunk kiválasztott helyzetre alkalmazni, beleértve az imádkozást. Noha az Úr mindent tud és hall, van néhány olyan körülmény, amelyben nem fogja meghallgatni az imánkat:

1. Ha ahelyett, hogy megtérnénk és megváltoznánk, úgy döntünk, hogy megmaradunk a bűnben, Isten nem fogja meghallani az imáinkat. Az Ézsaiás 1:15-ben így szólt az Úr: „Ha felém nyújtjátok kezeteket, eltakarom szemem előletek; bármennyit is imádkoztok, én nem hallgatom meg: vér tapad a kezetekhez!” A Példabeszédek 28:9-ben ez áll: „Aki elfordítja a fülét, és nem hallgat a tanításra, annak még az imádsága is utálatos.”

Példa: Egy fiatal pár szexuális bűnben él, mégis Isten áldását kérik a hajlékukra.

2. Amikor a saját önző vágyaink szerint imádkozunk, Isten nem fog meghallgatni. A Jakab 4:3 azt mondja: „Vagy ha kéritek is, nem kapjátok meg, mert rosszul kéritek: csupán élvezeteitekre akarjátok azt eltékozolni.”

Példa: Egy férfi elégedetlen a három éves autójával, ezért egy vadonatúj, drágább autóért imádkozik.

3. Amikor olyasmit kérünk, ami nem egyezik meg Isten akaratával az életünkre nézve. 1 János 5:14: „Az iránta való bizalmunk pedig azt jelenti, hogy ha valamit az ő akarata szerint kérünk, meghallgat minket.”

Példa: Buzgón imádkozunk egy új állásért, de Isten az tervezte, hogy maradjunk a jelenlegi helyünkön, és ott tegyünk bizonyságot a munkatársainknak.

4. Amikor nem hittel imádkozunk. A Márk 11:22-ben Jézus azt mondta: „Ezért mondom nektek: higgyétek, hogy mindazt, amiért imádkoztok, és amit kértek, megkapjátok, és meg is adatik nektek.” A hit azonban nem azt jelenti, hogy valamiért hiszünk, hanem hogy valakiben. Hitünk Isten jellemét célozza, és azon vágyát, hogy megáldjon és megvigasztaljon minket. Amikor imádkozunk, hinnünk kell, hogy Ő hall, és minden kérésünket megadja, amely megegyezik az akaratával (1János 14-15).

Példa: Kérjük Istent, hogy töltsön be egy anyagi szükségletet, de közben aggódunk, és ilyen hitetlen kijelentéseket teszünk a családtagjaink és munkatársaink előtt, mint „Valószínűleg sosem fogom megkapni azt a pénzt.”

Isten szent, és azt szeretné, hogy mi is szentek legyünk, ahogy Ő (3Mózes 22:32, 1Péter 1:16). Ha tudja, hogy mi is erre a fajta szentségre törekszünk, örömmel megválaszolja az imánkat oly módon, hogy továbbra is növekedni tudjunk lélekben. Jézus azt mondta: „Ha megmaradtok énbennem, és beszédeim megmaradnak tibennetek, akkor bármit akartok, kérjétek, és megadatik nektek” (János 15:7). Az imádság nyitja az, hogy megmaradunk Krisztusban, hogy bármit is kérjünk, az összhangban legyen az Ő akaratával (Zsoltárok 37:4). Csak ekkor lehetünk biztosak abban, hogy Isten azzal a szándékkal hall meg minket, hogy válaszoljon is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hallja-e Isten az imámat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries