settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a halálról?

Válasz


A Biblia úgy írja le a halált mint egy szétválasztódást: a fizikai halál a test és lélek szétválasztódása, a lelki halál a lélek Istentől való elválasztódása.

A halál a bűn következménye. „Mert a bűn zsoldja a halál" (Róma 6:23a). Az egész világra halál vár, mert mindenki vétkezett. „Ahogyan tehát egy ember által jött a bűn a világba, és a bűn által a halál, úgy minden emberre átterjedt a halál azáltal, hogy mindenki vétkezett" (Róma 5:12). Az 1Mózes 2:17-ben az Úr figyelmeztette Ádámot, hogy az engedetlenség büntetése halál lesz: „bizony meghalsz" (Károli). Amikor Ádám engedetlenkedett, azonnali lelki halált tapasztalt meg, ami arra késztette, hogy elrejtőzzön „az Úristen elől a kert fái között" (1Mózes 3:8). Ádám később a testi halált is megtapasztalta (1Mózes 5:5).

A kereszten Jézus szintén megtapasztalta a testi halált (Máté 27:50). A különbség az, hogy Ádám azért halt meg, mert bűnös volt, míg Jézus, aki soha sem vétkezett, úgy döntött, hogy helyettes halált hal a bűnösökért (Zsidók 2:9). Jézus aztán azáltal mutatta meg a halál és bűn feletti hatalmát, hogy harmadnap feltámadt a halálból. Krisztus miatt a halál egy legyőzött ellenség. „Halál! hol a te fullánkod? Pokol! hol a te diadalmad?" (1Korinthus 15:55, Hóseás 13:14).

A halál véget vet annak a lehetőségnek, hogy a hitetlenek elfogadják Isten kegyelmét, az üdvösséget. „...elrendeltetett, hogy az emberek egyszer meghaljanak, azután pedig ítélet következik" (Zsidók 9:27). Az üdvözültek számára viszont a halál kaput nyit, hogy bemehessenek Krisztus jelenlétébe: lehetőséget ad „kiköltözni a testből, és hazaköltözni az Úrhoz" (2Korinthus 5:8, Filippi 1:23). A hívők feltámadásának ígérete annyira bizonyos, hogy a keresztyének halálát „alvás"-nak hívják (1Korinthus 15:51, 1Thesszalonika 5:10). Örömmel tekintünk az elé a nap elé, amikor „halál nem lesz többé" (Jelenések 21:4).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a halálról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries