settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a megfelelő hajhosszról? A férfiaknak valóban rövid-, míg a nőknek hosszú hajuk kell legyen?

Válasz


Ezzel a kérdéssel a Korinthusbeliekhez írt első levél 11:3-15 igerésze foglalkozik kicsit részletesebben. A korinthusi gyülekezet a férfiak és a nők szerepét-, valamint a gyülekezeten belüli tekintély rendjét illető eltérő nézetek miatt vitázott. A korinthusi társadalomban az asszonyok azzal fejezték ki a férjük iránti tiszteletüket és engedelmességüket, hogy leplet, kendőt viseltek. Az igerészből arra következtethetünk, hogy a gyülekezet egyes női tagjai levetették fátylukat. Ilyen dologra akkoriban csak felavatott templomi prostituáltak és más lázadó nők vetemedtek. Ha tehát egy nő fátyol nélkül lépett be a gyülekezetbe, akkor nem csak férjét illette sértéssel, hanem némi társadalmi zavart is keltett. A férfinak jelképes okokból hasonlóan nem volt szabad befednie a fejét Istentisztelet közben. Korinthusban ez volt a társadalmilag elfogadott módi.

Pál apostol az ember természetes szépérzékére apellál, mikor ezen kulturális szabályok helyessége mellett érvel: a nők természetüknél fogva is nagyobb hajjal vannak megáldva, mint a férfiak, akik egyébként is hajlamosak a kopaszodásra. Kézenfekvő tehát az az érvelés, mely szerint Isten a férfit „fedetlen fővel"-, míg a nőt „természetes fátyollal" teremtette. Ha a nő tehát úgy dönt, hogy semmibe veszi azt a felségjelet, mely a szellemi világnak ad jelzést, és ezzel nyíltan szembemegy a teremtés rendjével, akkor akár kopaszra is borotválhatja fejét (6.igevers). Pál apostol érvelése szerint, ha a kultúra megkívánja, hogy a nő ne járjon kopaszon, vagyis hogy ne vesse le „természetes fátylát", akkor miért utasítaná vissza ugyanazon kultúra kendő viselésével kapcsolatos elvárását, vagyis hogy felvegye „a kulturális fátylát" is?

A férfiak tekintetében Pál arról értekezik, hogy a természet is arra tanít minket, hogy „ha a férfiú nagy hajat visel, csúfsága az néki" (14.vers). A férfiak haja természet szerint is rövidebb és vékonyabb szálú (kevésbé sűrű), mint a nőké. Ez szintén megfelel annak a korinthusi szokásnak, mely szerint a férfiak nem viseltek semmilyen fejfedőt az Istentisztelet ideje alatt. Pál apostol mindezek tükrében tehát arra inti a gyülekezetet, hogy annak minden tagja alkalmazkodjon a férfi-, és női megjelenés általánosan elfogadott formáihoz.

Míg ez az igeszakasz valójában nem is első sorban a hajviseletről, hanem az engedelmességről, és az Istennek tetsző rendről szól, addig a következő gyakorlati ismeretekre tehetünk szert belőle: 1) Ragaszkodjunk a nemek kulturálisan elfogadott nemi jellegéhez. A férfiak férfi módjára-, a nők pedig nők módjára nézzenek ki. Isten nyilván azért hozta így létre ezt természetes rendet, mert ez a fizikai szétválasztás volt tetsző Neki. 2) A Krisztusban nyert szabadságunk ne a gonoszság palástja legyen nálunk, vagyis csak azért mert Jézus Krisztusban mindenki egyenlő (ez a számunkra természetes felfogás szinte teljesen ismeretlen volt az evangélium terjedéséig, így elemi erővel hatott – a fordító megjegyzése), ne kezdjünk el minden természetes és kulturális szabályt felrúgni, hiszen ezáltal csak megbotránkoztatjuk majd hitben gyengébb testvéreinket, és az új lelkek megnyerésének útjára is csúfos botránykövet vetünk. 3) Mivel Isten a nőt a férfiből-, a férfi segítőjeként teremtette, ezért azt szeretné, ha a nők szívből alázatosak lennének uraiknak, mint ahogyan az uraiktól azt kéri, hogy szívből alázatosak legyenek az Úrnak. A nőktől azt szeretné az Úr, ha önszántukból engedelmeskednének a gyülekezet férfi vezetésének. 4) Nem helyes az Isten által elrendelt nemi szerepeket felborítani.

A mai kultúránkban már nem szokás az alázat jeléül fátylat, vagy más fejfedőt viselni. Bár a férfiak és a nők szerepe lényegileg nem változott, a szerepek jelképes szemléltetése kultúránkon belül, igen. Ahelyett tehát, hogy törvénykező mentalitásba csúszva meghatároznánk, hogy mi a helyes és helytelen hajhossz, arra kell emlékeztessük magunkat, hogy az igazán jelentős dolog valójában a szívünk állapota. Arra összpontosítsunk inkább, hogy mi személyesen jól válaszoljunk Isten tekintélyére, hogy igazodjunk megszabott rendjéhez, és hogy minél teljesebb szívből alá tudjuk magunkat vetni az Ő irányításának. A férfiak és a nők eltérő szerepet kaptak Istentől, amit az eltérő fiziológiai felépítésük – így a hajuk – is mutat. Jó tehát, hogyha a férfiak haja a férfiasan-, még a nők haja nőiesen néz ki.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a megfelelő hajhosszról? A férfiaknak valóban rövid-, míg a nőknek hosszú hajuk kell legyen?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries