settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan értsük azt, hogy hallanunk kell majd háborúkról és háborúk híreiről?

Válasz


A tanítványok egy alkalommal ezt kérdezték Jézus Krisztustól: “...Mondd meg nékünk...micsoda jele lesz a te eljövetelednek, és a világ végének?” (Máté 24:3). Jézus válaszának egy része pedig ekképp hangzott: “Hallanotok kell majd háborúkról és háborúk híreiről...” (Máté 24:6). Jézus ezen igerészben megörökített szavainak szövegkörnyezetükből való kiragadása miatt, ha valahol kirobban egy háborús konfliktus – különösen Izrael közelében – akkor máris egy csomóan azon kezdenek el merengeni, hogy ez az új háború vajon a végidő jele-e. Mennyivel egyszerűbb volna azonban, ha az emberek szimplán elolvasnák a Máté 24:6 második felét is, mely így szól: “...meglássátok, hogy meg ne rémüljetek; mert mindezeknek meg kell lenniök. De még ez nem itt a vég” (kiemelve).

Jézus “háborúkról és háborúk híreiről” szóló kijelentését úgy érteni, hogy azok a vég jelei, valójában éppen az ellentettje annak, amit Urunk kifejezésre akart juttatni. Jézus pontosan arra intett minket, hogy ne engedjük, hogy háborúk és azok hírei miatt nyugtalankodjék a szívünk, mert “még ez nem itt a vég”. Figyelmünket a hamis Krisztusokra (Máté 24:5), éhínségekre és földindulásokra (Máté 24:5) irányította, mikor arról okított minket, hogy “mind ez pedig a sok nyomorúságnak kezdete” (Máté 24:8, a helyes intonáció kiemelve).

Sajnos azonban úgy látszik, hogy mindazon dolgok, melyekről Jézus Krisztus éppen azt hangsúlyozta, hogy nem szükségszerűen a vég jelei, ugyanazon jelenségek, melyek az emberek szemeiben a végidők jeleinek tűnnek. Persze ezzel nem azt akarjuk állítani, hogy a háborúk és a háborúk hírei semmiféle kapcsolatban nem állnak a végidők kibontakozásával, mikor azonban a Biblia a végidők vonatkozásában beszél a háborúkról, akkor olyan intenzitású eseményekről szól, melyek addig sosem voltak. Jézus látszólag éppen arra mutat rá, hogy háborúk mindig is voltak, és addig napig, míg felállítja ezeréves földi királyságát, ez így is marad. Így tehát azt a következtetést vonhatjuk le, hogy a háborúk és a háborúk hírei nem megbízhatóan jelzik előre a végidőket.

Legyen szó akár afrikai polgárháborúkról, Izrael és szomszédai viszálykodásairól, vagy a terror ellen folytatott háborúról, egyik mai háborús konfliktus sem szükségszerűen annak a jele, hogy a végidők menten ránktörnek. Nem számít, hogy milyen és mennyi háborús hírrel tömik tele a mediális ürítőcsatornákat, a mi küldetésünk változatlan, vagyis az evangélium örömhírét “a felülről való bölcsesség” szerint kell hirdessük. Nyilván az sem a véletlen műve, hogy az Úr Jézus szavai szerint a végidők beteljesedésének éppen a misszió világszintű terjedése az egyik legmegbízhatóbb jele: “És az Isten országának ez az evangyélioma hirdettetik majd az egész világon, bizonyságul minden népnek; és akkor jő el a vég” (Máté 24:14, kiemelve).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan értsük azt, hogy hallanunk kell majd háborúkról és háborúk híreiről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries