settings icon
share icon
Kérdés

Mi a gyülekezetplántálás?

Válasz


Gyülekezetplántálás az, amikor egy új helyszínen létrehozunk egy hívő közösséget. A gyülekezetplántálás folyamata magában foglalja az evangelizálást, az új hívők tanítványozását, a gyülekezeti vezetők kiképzését és a gyülekezet újszövetségi szervezeti modelljének kialakítását. Általában az alapító okirat vagy hitvallás megfogalmazása, egy gyülekezési hely keresése/vásárlása/építése szintén a folyamat részét képezi.

A gyülekezetplántálás a tágabb körű misszió egy szeletét képezi. A gyülekezet plántálók (alapítók) olyan misszionáriusok, akik Isten igéjét tanítják és hirdetik. A más készségekkel rendelkező misszionáriusokat hivatalosan nem nevezik gyülekezet plántálóknak, de értékes szolgálatot tesznek a közreműködésükkel. Ilyen misszionáriusok például a rádiósok, pilóták, nyomdászok, bibliafordítók, egészségügyben tevékenykedők.

A legtöbb gyülekezet plántáló végső célja az, hogy egy autonóm, önfenntartó közösség létrehozásával az Urat dicsőítse. Amikor ezt a célt elérte, és a gyülekezet a saját lábára tud állni, a gyülekezet plántáló általában továbbáll, hogy egy másik közösséget tudjon létrehozni.

A gyülekezetplántálás biblikus. Pál apostol az utazása során mindig igyekezett elég időt tölteni az adott városban, hogy létrehozhasson egy helyi gyülekezetet és kiképezhesse a vezetőséget (ApCsel 14:21-23). Később pedig igyekezett meglátogatni ezeket a gyülekezeteket, hogy megerősítse és bátorítsa őket a hitükben (ApCsel 15:41; 1Thesszalonika 3:2). Az általa létrehozott gyülekezetek pedig maguk is kiküldtek misszionáriusokat, hogy folytassák a gyülekezetplántálás munkáját (1Thesszalonika 1:8).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a gyülekezetplántálás?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries