settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a gyülekezet növekedéséről?

Válasz


A Biblia ugyan nem foglalkozik konkrétan a gyülekezet növekedésének kérdésével, a gyülekezetnövekedés alapelve Jézus következő szavainak a megértésében rejlik: „és én […] építem fel egyházamat, és a pokol kapui sem fognak diadalmaskodni rajta” (Máté 16:18). Pál is aláhúzta, hogy Jézus Krisztus a gyülekezet alapja (1 Korinthus 3:11). Jézus Krisztus továbbá a gyülekezet feje (Efézus 1:18–23), és ő ad életet is a gyülekezetnek (János 10:10). Mindezek mellett ne feledjük, hogy a „növekedés” relatív fogalom. Különböző fajtái léteznek, melyek közül némelyiknek semmi köze a számokhoz.

Egy gyülekezet akkor is élő és növekvő lehet, ha a tagok/látogatók száma nem változik. Ha a gyülekezetbe járó emberek növekednek és fejlődnek az Úr Jézus kegyelmében és ismeretében, és – mind egyénileg, mind közösen – alárendelik életüket az Ő akaratának, akkor az a gyülekezet igazi növekedésen megy keresztül. Ugyanakkor egy közösség akkor is stagnálhat szellemileg, ha hétről-hétre bővül a taglistája és sok-sok taggal büszkélkedhet.

A növekedés bármely formája egy tipikus séma szerint történik. A helyi gyülekezetben némelyek (az evangélisták) vetnek, mások (a pásztor/tanítók) öntöznek, megint mások pedig kegyelmi ajándékaik használatával segítik a gyülekezetbe járók fejlődését. Ne feledjük azonban, hogy Isten adja a növekedést (1 Korinthus 3:7). Aki ültet, és a ki öntöz, a fáradozásához mérten egyaránt megkapja a maga jutalmát (1 Korinthus 3:8).

A helyi gyülekezet akkor növekszik, ha az ültetés és az öntözés megfelelő egyensúlyban van, ami azt jelenti, hogy egy egészséges gyülekezetben mindenkinek ismernie kell a neki adott kegyelmi ajándékot, hogy betölthesse a funkcióját Krisztus testében. Amikor felborul az ültetés és az öntözés közti egyensúly, a gyülekezet nem virágzik úgy, ahogyan Isten szeretné. Természetesen a Szent Szellem ereje csak akkor szabadulhat fel azokban, akik az Isten szerinti növekedés reményében ültetnek és öntöznek, ha nap mint nap ráhagyatkoznak és engedelmeskednek neki.

Végezetül a Cselekedetek 2:42–47-ben találjuk az élő és növekvő gyülekezet jellemzését, ahol azt olvassuk, hogy a hívek „kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban”. Szolgáltak egymás felé és kinyúltak azok után, akik még nem ismerték meg az Urat, a Úr ugyanis „napról napra növelte a gyülekezetet az üdvözülőkkel”. Ahol mindezek jelen vannak, ott szellemi növekedésen megy át a gyülekezet, függetlenül attól, hogy gyarapszik-e a tagok száma.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a gyülekezet növekedéséről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries