settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan kezeljük a gyülekezeti konfliktusokat?

Válasz


A gyülekezet életében nagyon sok területen kialakulhatnak konfliktusok. A legtöbb azonban három kategória – a hívők által elkövetett súlyos bűnök miatti, a vezetőséggel szembeni, vagy a hívők közötti konfliktusok – valamelyikébe sorolható. De elismerjük, hogy vannak ezeken túlmenő vagy ezekből többet magában foglaló konfliktusok is.

Amint azt az 1Korinthus 5-ben látjuk, a súlyos bűnöket elkövető hívők konfliktust okoznak a gyülekezetben. Amelyik gyülekezet nem foglalkozik a tagok bűneivel, ajtót nyit további problémáknak. A gyülekezetnek nem az a dolga, hogy ítélkezzen a hitetlenek felett, hanem hogy szembesítse és állítsa helyre a hívőket, akik nem térnek meg a bűneikből – ld. 1Korinthus 5:11: „...bár testvérnek neveznek, de parázna vagy nyerészkedő, bálványimádó vagy rágalmazó, részeges vagy harácsoló." Az ilyeneket nem engedhetjük a gyülekezetbe, amíg nem készek megtérni. A Máté 18:15-17 tömören összefoglalja, miként kell szembesíteni és helyreállítani a hívőket. De a szembesítés óvatosan és szelíden történjen, és a helyreigazítás céljával (Galata 6:1). Azok a gyülekezetek, amelyek szeretetben megintik a vétkező egyéneket, sok gyülekezeti konfliktust elkerülnek.

Olykor előfordulhat, hogy a hívők nem elégedettek a gyülekezeti vezetők tetteivel vagy módszereivel. Jó példa erre egy korai eset az egyháztörténelem lapjairól (ApCsel 6:1-7). A jeruzsálemi gyülekezetben egy csoport panaszkodott az apostoloknak, hogy némelyekről nem úgy viselnek gondot, ahogy kéne. A helyzetet orvosolták, a gyülekezet pedig növekedett (ApCsel 6:7). A korai egyház arra használta a konfliktusokat, hogy javítson a szolgálatán. Ha azonban a gyülekezet nem biztosít világos kereteket az aggályok kezelésére, akkor az emberek maguknak teremtenek kereteket. Előfordulhat, hogy a tagok „közvéleménykutatásba" kezdenek egymás közt, pletykálkodásba esnek vagy létrehozzák az „aggódó hívek" klubját. Ha a vezetők önzetlen, törődő pásztorok, megakadályozhatják ezeket a problémákat. A vezetőknek inkább szolgáknak és példáknak kell lenniük, semmint uraknak (1 Péter 5:1-3). A csalódott tagoknak tisztelniük kell a vezetőket (Zsidók 13:7, 17), nem szabad vádaskodniuk ellenük (1Timóteus 5:19), és a meglátásokat velük kell megosztaniuk szeretetben, nem pedig másokkal a hátuk mögött (Efézus 4:15). Amikor úgy tűnik, hogy a vezető nem reagál az adott aggályra, akkor a gyülekezeti tagnak a Máté 18:15-17-ben foglaltak szerint kell eljárnia a félreértések elkerülése végett.

A Biblia figyelmeztet rá, hogy a gyülekezeti tagok konfliktusba kerülhetnek egymással. Néhány konfliktus büszkeségből és önzésből fakad (Jakab 4:1-10), néhány pedig meg nem bocsátott sértésből (Máté 18:15-35). Isten azt mondta, hogy békességre törekedjünk (Róma 12:18; Kolossé 3:12-15). Minden hívőnek kötelessége a konfliktus megoldására törekedni. A megoldás alapvető lépései közé tartoznak a következők:

1. Legyen a szíved megfelelő állaptban: légy szelíd (Galata 6:1); alázatos (Jakab 4:10); megbocsátó (Efézus 4:31,32) és türelmes (Jakab 1:19,20).

2. Gondold át, mi a te szereped ebben a konfliktusban – Máté 7:1-5 (mielőtt másoknak segíteni tudnál, el kell távolítanod a gerendát a saját szemedből).

3. Az aggályaidat az érintettnek mondd el (ne másoknak) — Máté 18:15. Mindezt szeretetben tedd (Efézus4:15), és ne pusztán azért, hogy hangot adj a sérelmednek vagy kiengedd a gőzt. Amikor valakit megvádolunk, azzal gyakran védekező magatartást váltunk ki. Ezért inkább a problémát célozzuk meg, és ne a személyt támadjuk. Így az illetőnek lehetősége lesz tisztázni a helyzetet vagy bocsánatot kérni a sérelemért.

4. Ha az első próbálkozás nem hozta meg a várt eredményt, vonjunk be egy másik személyt is, aki közbenjárhat (Máté 18:16). Ne feledjük, hogy nem az a cél, hogy a vitát megnyerjük, hanem hogy a hívő testvérrel tudjunk kibékülni. Ezért keressünk valakit, aki segíthet megoldani a konfliktust.

A konfliktust akkor lehet legjobban kezelni, ha az egyén imádságban és alázattal a másik szeretetét és a kapcsolat helyreállítását tartja szem előtt. A legtöbb gyülekezeti konfliktus kezelhető kellene legyen a fenti biblikus alapelvek mentén. Van azonban, amikor külső segítségre van szükség. Ilyenkor javasoljuk a PeaceMaker Ministries-hez hasonló szolgáltatásokat (www.hispeace.org).

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan kezeljük a gyülekezeti konfliktusokat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries