settings icon
share icon
Kérdés

Milyen megalapozott okunk lehet arra, hogy ne menjünk gyülekezetbe?

Válasz


Sokak helytelenül vagy bibliátlanul értelmezik a gyülekezetbe járást. Az, ahogy néhányan a gyülekezetbe járásról gondolkodnak, súrolja a törvényeskedés határát: minden alkalommal, minden alkalomra menniük kell, különben Isten haragjával kerülnek szembe. Néhányan bűntudatot éreznek, valahányszor valamiért elmulasztanak egy vasárnapi istentiszteletet. Sajnos, néhány gyülekezet csak erősíti ezt a bűntudatot, és nagy nyomást helyez az emberekre. Bár a gyülekezet iránti közömbösség vagy a gyülekezetbe járás szándékos megtagadása jelezheti az illető lelki egészségének állapotát, fontos megérteni, hogy az illető Istennel való kapcsolatának minősége nem attól függ, hogy milyen gyakran megy el a gyülekezetbe. Isten szeretete a gyermekei iránt nem a számokon alapul, hogy ki hányszor vesz részt gyülekezeti alkalmakon.

Kétségtelen, hogy a keresztyéneknek, Jézus Krisztus követőinek gyülekezetbe kell járniuk. Minden hívőnek arra kell vágynia, hogy közösen imádhassa Istent (Efezus 5:19-20) és közösségben lehessen más hívőkkel, és bátorítsák egymást (1Thesszalonika 5:11), illetve Isten igéjéből tanulhasson (2Timóteus 3:16-17). A hit az ige hallgatásából fakad (Róma 10:17). A más hívőkkel való közösség pedig parancs (Zsidók 10:24-25) – tényleg szükségünk van egymásra. Ahogy Isten a jókedvű adakozót szereti (2Korinthus 9:7), ugyanúgy egy őszintén jókedvű gyülekezetbe járó is örömmel tölti el.

A gyülekezetbe járás a hívő élet egyik prioritása kell legyen. Fontos elkötelezni magunkat egy gyülekezet iránt. Milyen megalapozott okunk lehet arra, hogy ne menjünk gyülekezetbe? Lehetetlen összeállítani egy olyan listát, amely mindenkit lefedne. Persze, ki lehet hagyni az alkalmat, ha az ember beteg. De más területeken a kérdés az, hogy milyen az ember hozzáállása és mi motiválja. Ha az ember azért nem megy gyülekezetbe, hogy máshol jobban szolgálhassa az Urat; hogy valamilyen égető szükséget töltsön be, vagy hogy egy Istentől kapott feladatnak tegyen eleget, akkor semmi rossz nincs abban, ha elmulaszt egy alkalmat. Egy sürgősségi esetekben hívható rendőrtől például nem várható el, hogy hagyja figyelmen kívül a telefonhívást, hogy a templom padjában ülhessen. De ha azért nem megyünk gyülekezetbe, hogy a test kívánságainak hódoljunk, hogy önző vágyainknak tegyünk eleget, vagy hogy egyszerűen elkerüljük a hívő közösséget, az már gondot jelent.

Minden helyzetet egyénileg és őszintén meg kell vizsgálni. Elfogadható-e, ha bármilyen okból kifolyólag azért nem megyünk gyülekezetbe, hogy részt vehessünk egy sporteseményen? Igen, attól függően, hogy milyen a hozzáállásunk és mi motivál. Mi van akkor, ha nyaralni vagyunk? Olyankor kihagyhatjuk a gyülekezeti alkalmat? Megint csak attól függ, hogy milyen a hozzáállásunk és mi motivál. Kerüljük el a törvényeskedést. Nem a gyülekezetbe járás üdvözít, hanem a kegyelem. Ugyanakkor a hívőnek vágynia kell a gyülekezetbe járásra, hogy tanulhasson Isten üdvösségének nagyságáról, hogy tanulhasson egyre krisztusibbá válni, és hogy lehetősége legyen másokat szolgálni.

Amikor megvizsgáljuk, hogy miért nem megyünk el gyülekezetbe, vizsgáljuk meg azt is, hogy miért megyünk el. Azért megyünk-e, hogy lelki embernek látsszunk? Hogy potenciális üzleti partnerekkel találkozzunk? Vagy abból a törvényeskedő késztetésből, amely szerint minél többször lépjük át a gyülekezet küszöbét, Isten annál elégedettebb velünk? Igaz, hogy sokan járnak rendszeresen gyülekezetbe olyanok, akik nincsenek jó kapcsolatban az Úrral. Ha a gyülekezetbe járás annyiból áll, hogy unottan és közömbösen végigülöd az éneklést és a prédikációt, majd az alkalom végén rögtön távozol, akkor annyi erővel otthon is maradhattál volna, mivel semmit nem épültél és senki épüléséhez nem járultál hozzá.

Azért kell akarnunk gyülekezetbe járni, hogy közösségben lehessünk másokkal, akik szintén megtapasztalták Jézus Krisztus csodálatos kegyelmét. Amikor csak tehetjük, menjünk el gyülekezetbe, mert tudjuk, milyen fontos hallani Isten igéjét, alkalmazni azt az életünkre, és megosztani másokkal. Ne azért menjünk gyülekezetbe, hogy lelki pontokat gyűjtsünk, hanem mert szeretjük Istent, szeretjük az Ő népét, és szeretjük az igéjét. Minden hívőnek törekednie kell, hogy rendszeresen járhasson gyülekezetbe. Ugyanakkor, ha jó okunk van kihagyni egy alkalmat, akkor az semmilyen értelemben nem bűn, vagy nem olyasmi, ami bűntudatot kellene ébresszen bennünk.

Isten ismeri a szívünket. Nem az hatja meg, hogy minden alkalmon ott vagyunk. Arra vágyik, hogy Krisztusban erősíthessen, és ebben a korban a módszerek között szerepel a gyülekezet.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen megalapozott okunk lehet arra, hogy ne menjünk gyülekezetbe?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries