settings icon
share icon
Kérdés

Mire figyeljek, amikor gyülekezetet keresek?

Válasz


Ahhoz, hogy megtudjuk, mire figyeljünk egy gyülekezetben, először meg kell értenünk, mi Isten célja a gyülekezettel, Krisztus testével általánosságban. A gyülekezetről két alapvető igazság mondható el. Először, „az élő Isten egyháza az igazság oszlopa és erős alapja" (1Timóteus 3:11). Másodszor, egyedül Krisztus az Egyház feje (Efezus 1:22, 4:15, Kolossé 1:18).

Ami az igazságot illeti, a gyülekezet az a hely, ahol a Bibliának (Isten egyetlen igazságának) abszolút tekintélye van. A Biblia a hit és életvitel egyetlen tévedhetetlen mércéje (2Timóteus 3:15-17). Ezért, amikor gyülekezetet keresünk, olyat kell keresnünk, ahol a bibliai előírásoknak megfelelően az evangéliumot hirdetik, a bűnt elítélik, az imádat szívből jön, a tanítás biblikus és lehetőség nyílik a szolgálatra. Nézzük meg a korai egyház modelljét az ApCsel 2:42-47-ben: „Ezek pedig kitartóan részt vettek az apostoli tanításban, a közösségben, a kenyér megtörésében és az imádkozásban. ...amikor házanként megtörték a kenyeret, örömmel és tiszta szívvel részesültek az ételben; dicsérték az Istent, és kedvelte őket az egész nép. Az Úr pedig napról napra növelte a gyülekezetet az üdvözülőkkel."

Ami a gyülekezettel kapcsolatos második igazságot illeti, olyan gyülekezetbe kell járnunk, amely Krisztust tekinti a fejének a tanítás és életvitel minden területén. Egy ember sem lehet a gyülekezet/egyház feje, legyen az lelkipásztor, pap vagy pápa. Minden ember meghal. Miként lehet az élő Isten élő gyülekezetének halott feje? Nem lehet. Krisztus az egyház egyetlen felső tekintélye, és minden egyházi vezetőt, ajándékot, rendet, fegyelmet és magasztalást az Ő szuverenitása rendel el és határoz meg, ahogy a Szentírásban meg van írva.

Ha ez a két alapvető igazság elmondható egy gyülekezetről, akkor a többi tényező (épület, dicsőítési forma, tevékenységek, programok, helyszín, stb.) pusztán személyes preferencia kérdése. Mielőtt elkezdenénk gyülekezetbe járni, utána kell néznünk pár dolognak. Alaposan meg kell vizsgálnunk, mi az adott gyülekezet tanbeli álláspontja, célkitűzése, missziós programja, vagy bármit, ami betekintést nyújt a gyülekezet hitelveibe. Sok gyülekezetnek van honlapja, ahonnan megtudhatjuk, mit hisznek Istenről, a Bibliáról, a Szentháromságról, Jézus Krisztusról, a bűnről és az üdvösségről.

Aztán el kell látogatnunk azokba a gyülekezetekbe, ahol az alapok a helyükön vannak. Két-három alkalom egy-egy gyülekezetben elég kell legyen kiindulási pontnak. Alaposan tanulmányozzuk az anyagot, amit a látogatóknak adnak, hogy megtudjuk, miben hisznek. A gyülekezetet a fentiek alapján kell megítélnünk. A Bibliát tekintik-e az egyetlen tekintélynek? Krisztust tartják-e a gyülekezet fejének? Hangsúlyt fektetnek-e a tanítványozásra? Isten imádatára indítottak-e? Milyen fajta szolgálatokat végez a gyülekezet? Biblikus és evangélium-központú volt-e az üzenet? Milyen volt a közösség? Az is fontos, hogy otthon érezd magad. Szívélyesen fogadtak-e? Igazi imádókból áll-e a gyülekezet?

Végül, ne felejtsd el, hogy egyetlen gyülekezet sem tökéletes. A legjobb esetben is csak megtért bűnösökből áll, akiknek a teste és lelke folyamatos harcban vesz részt. És ne feledkezz meg az imádság fontosságáról. A döntéshozatal teljes folyamatában elengedhetetlen Isten vezetéséért imádkozni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mire figyeljek, amikor gyülekezetet keresek?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries