settings icon
share icon
Kérdés

Mikor helyénvaló elhagyni a gyülekezetet?

Válasz


Talán a legjobb módja megállapítani, hogy jogosan hagyjuk-e el a gyülekezetet az, ha megvizsgáljuk az alapokat. Mi a gyülekezet célja? A Biblia világosan tanítja, hogy a gyülekezet célja, hogy „az igazság oszlopa és erős alapja" legyen (1Timóteus 3:15). A gyülekezet felépítése, tanítása, istentiszteleti rendje, programjai és tevékenységei mind e köré a tény köré kell csoportosuljanak. Továbbá a gyülekezet egyetlen feje Jézus Krisztus kell legyen (Efezus 1:22, 4:15, Kolossé 1:18), és mindenben neki kell engedelmeskednie. Nyilván, ez csak akkor valósulhat meg, ha a gyülekezet a Bibliát tartja mércéjének és végső tekintélynek. Sajnos, manapság kevés gyülekezetről lehet ezt elmondani.

Ha valaki szeretné elhagyni a gyülekezetét, világos okokat kell megfogalmaznia. Ha a gyülekezet nem az igazságot hirdeti vagy nem a Bibliát tanítja, és nem tiszteli Krisztust, és van a környéken egy olyan gyülekezet, amelyik viszont igen, akkor ez jó ok a váltásra. Azonban amellett is lehet érvelni, hogy az illető maradjon, és azon igyekezzen, hogy javuljon a helyzet. A Júdás 1:3 így int: „küzdjetek a hitért, amely egyszer s mindenkorra a szentekre bízatott." Ha valaki meg van győződve, hogy a gyülekezetet egy Biblia-centrikusabb, Krisztus-tisztelőbb irányba kell terelnie, és ezt szeretettel tudja véghezvinni, a maradás jobb opció lehet.

A Biblia nem írja elő, hogy miként hagyhatjuk el a gyülekezetet. Az egyház korai szakaszában a hívőnek másik városba kellett költöznie, hogy új gyülekezetet találjon. Manapság néhány helyen szinte minden utcasarkon áll egy templom, és sajnos, sok hívő inkább egy másik gyülekezetet keres az utcában ahelyett, hogy rendezné azt a problémát, amellyel szembesült. A hívőket megbocsátás, szeretet és egység kell jellemezze (János 13:34-35, Kolossé 3:13, János 17:21-23), nem pedig keserűség és megoszlás (Efezus 4:31-32).

Ha a hívő arra érez késztetést, hogy elhagyjon egy gyülekezetet, fontos, hogy ezzel ne okozzon felesleges megoszlást vagy vitát (Példabeszédek 6:19, 1Korinthus 1:10). Amikor a tanítás nem bibliai alapokon nyugszik, akkor világos, hogy mit kell tenni, és egy új gyülekezetet kell keresni. A legtöbb esetben azonban a gyülekezettel való elégedetlenség abból fakad, hogy az illető maga nem vesz részt a gyülekezet szolgálataiban. Sokkal könnyebb lelki táplálékot kapni a gyülekezettől, amikor az ember maga is aktívan részt vesz mások „táplálásában". Az Efezus 4:11-14 világosan megfogalmazza a gyülekezet célját. Legyen ez a szakasz útmutató a gyülekezet megválasztásában és keresésében.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mikor helyénvaló elhagyni a gyülekezetet?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries