settings icon
share icon
Kérdés

Mire vonatkozik a gyógyítás lelki ajándéka?

Válasz


A gyógyítás lelki ajándéka Isten Lelkének azon természetfeletti megnyilvánulása, mely csodálatos módon gyógyulást és szabadulást hoz valamely betegségből és/vagy fogyatékosságból. Isten ereje az, ami lerombolja a bűn és/vagy az ördög munkáját az emberi testben, mint például azok a gyógyítások, amelyeket Jézus és tanítványai hajtottak végre (Máté 4:24, 15:30, ApCsel 5:15-16, 28:8-9). A gyülekezetnek adott gyógyítás ajándéka elsődlegesen az 1Korinthus 12-ben kerül említésre a többi ajándék közt.

A lelki ajándék olyan erő, képesség, készség vagy ismeret, amelyet Isten ad a Szentlélek által a hívőknek. Pál azt mondja a gyülekezetnek, hogy a lelki ajándék célja az, hogy más hívőket építsünk velük, és végső soron Istent dicsőítsük. Isten a maga céljaira tervezte ezeket az ajándékokat, de úgy tűnik, a korinthusi gyülekezetben egy fajta státuszszimbólumként vagy felsőbbrendűség jeleként használták. Érdekes megfigyelni, hogy az 1Korinthus 12:9 a gyógyítás ajándékairól beszél (többes számban), ami arra enged következtetni, hogy a gyógyítás ajándékának több fajtája létezik. A gyógyítás ajándékai egy sor képességet és készséget magukban foglalhatnak. Ide tartozhat az az erő, amellyel csodálatos és drámai gyógyulásokat lehet előidézni, mint például járásra bírni a bénát; vagy amely révén a gyógymódokat ismeri és használja valaki. De ide tartozhat az a képesség is, amely során olyan mértékben képes valaki együtt érezni és szeretni, hogy a másik személy érzelmi sebei begyógyulnak.

Sok vita alakult ki a gyógyítás lelki ajándékát illetően a keresztyének között. Némelyek úgy vélik, a gyógyítás ajándékai már nincsenek érvényben napjainkban, míg mások szerint a jelajándékok ma is használatosak. Természetesen, a gyógyító erő soha nem magában az érintett személyben rejlett. A gyógyító erő Istentől és egyedül Istentől származik. Noha Isten ma is gyógyít, úgy hisszük, hogy az a képesség, amely által csodálatos módon emberek eszközöltek gyógyításokat, az első század apostolaira korlátozódott, hogy az isteni üzenetüknek hitelességet szerezzenek (ApCsel 2:22, 14:3).

Isten ma is hajt végre csodákat. Isten ma is meggyógyít embereket. Semmi sem akadályozhatja meg Őt abban, hogy egyik embert meggyógyítsa egy másik ember szolgálata révén. Úgy tűnik viszont, hogy a gyógyítás jelajándéka mint lelki ajándék ma már nincs életben. Isten nyilván bármilyen formában közbeléphet, amit jónak lát, legyen szó „normális" eljárásról vagy csodáról. Maga az üdvösségünk is egy csoda. Halottak vagyunk a bűnben, de Isten belép az életünkbe, és új teremtéssé tesz (2Korinthus 5:17). Ez mind közül a legnagyobb gyógyulás.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mire vonatkozik a gyógyítás lelki ajándéka?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries