settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan fegyelmezzék a keresztyének a gyermekeiket? Mit mond erről a Biblia?

Válasz


Nagy kihívás, de mindenképpen létfontosságú, hogy megtanuljuk, mi a gyermekek fegyelmezésének legjobb módja. Egyesek szerint a Biblia kizárólag a testi fegyelmezés, fenyítés (pl. elfenekelés) módszerét támogatja. Mások azt mondják, hogy sokkal hatékonyabb a nem testi büntetés (pl. a „sarokba állítás”) Mit mond erről a Biblia?” A Biblia szerint a testi fegyelmezés helyes, hasznos és szükséges.

A félreértés elkerülése végett: semmi esetre sem támogatjuk a gyermekek bántalmazását. Soha nem szabad a gyermeket olyan mértékben fegyelmezni, hogy az bármilyen testi kárt okozzon. A Biblia szerint a helyes, visszafogott testi fegyelmezés jó dolog, ami hozzájárul a gyermekek jólétéhez, megfelelő növekedéséhez.

Számos igehely beszél a testi fegyelmezésről. „Ne sajnáld megfenyíteni a gyermeket, nem hal bele, ha megvered bottal. Te csak bottal vered meg, de lelkét a holtak hazájától mented meg” (Példabeszédek 23:13–14; lásd még 13:24; 22:15; 20:30). A Biblia nagy hangsúlyt fektet a fegyelmezettségre; mindannyiunknak szüksége van rá, ha produktív emberek szeretnénk lenni, és sokkal könnyebb gyerekkorban megtanulni. A fegyelmezést elkerülő gyermekek gyakran lázadásban nőnek fel, nem tisztelik a tekintélyt, és ennek következtében nehezükre esik tudatosan engedelmeskedni Istennek és követni Őt. Isten maga is fegyelmez bennünket, hogy kiigazítson, a helyes úton vezessen és bűnbánatra késztessen, ha rosszat teszünk (Zsoltárok 94:12; Példabeszédek 1:7; 6:23; 12:1; 13:1; 15:5; Ézsaiás 38:16; Zsidók 12:9).

Ahhoz, hogy a fegyelmezést a szülők megfelelő módon, bibliai alapelvek szerint végezzék, ismerniük kell a Biblia tanítását a témában. A Példabeszédek könyve a bölcsesség gazdag tárháza a gyermekek fenyítésével kapcsolatban; például ilyen igazságok vannak benne: „A bot és a fenyítés bölccsé tesz, a kényeztetett gyermek pedig szégyent hoz anyjára” (Példabeszédek 29:15). Ez a vers bemutatja a fegyelmezés elmulasztásának következményeit: szégyen száll a szülőkre. Természetesen a fegyelmezés célja az, hogy az a gyermek hasznára váljon, és soha nem szabad a bántalmazás vagy a helytelen bánásmód kibúvójaként alkalmazni. Soha nem szabad a haragot vagy a frusztrációt levezetni rajta keresztül.

A fegyelmezés arra való, hogy az ember megtanuljon a helyes irányba menni.„Pillanatnyilag ugyan semmiféle fenyítés nem látszik örvendetesnek, hanem keservesnek, később azonban az igazság békességes gyümölcsét hozza azoknak, akik megedződtek általa” (Zsidók 12:11). Isten fegyelmezése szeretetteljes, és ilyennek kellene lennie a szülő és gyermek viszonylatában is. Soha nem szabad olyan mértékben fegyelmezni, hogy az bármilyen testi sérülést vagy fájdalmat okozzon. A testi fenyítést azonnal a szerető vigasztalásnak kell követnie. Ezek a pillanatok a legalkalmasabbak arra, hogy megtanítsuk velük, hogy Isten azért fegyelmez bennünket, mert szeret, és nekünk szülőként ugyanezt kell tennünk gyermekeinkkel.

A testi fenyítés helyett alkalmazhatjuk-e inkább a fegyelmezés egyéb formáit, mint például a „sarokba állítást”? Vannak olyan szülők, akiknek az a tapasztalata, hogy gyermekük nem reagál jól a testi fegyelmezésre. A viselkedés megváltoztatásában hatékonyabb a „sarokba állítás”, a „szobafogság” vagy valami egyéb dolog megvonása. Ha ilyen helyzet áll elő, akkor a szülőknek azt a módszert kell alkalmazniuk, amely a legjobb eredményt produkálja. Noha egyértelműen támogatja a testi fenyítést, a Biblia üzenetének elsődleges célja az Isten szerinti jellem kifejlődése, nem pedig az oda vezető módszerek pontos meghatározása.

A dolgot még az bonyolítja, hogy a hatóságok a fizikai fegyelmezés minden fajtáját a gyermekek bántalmazása kategóriába kezdték besorolni. Sok szülő azért nem fenekeli el a gyermekét, mert fél, hogy feljelentik, és ezzel azt kockáztatná, hogy elveszik tőle a gyermekeket. Mi tévő legyen a szülő, ha az illetékes hatóságok a gyermekek testi fegyelmezését törvénybe ütköző cselekedetnek nyilvánították? A Róma 13:1–7 alapján a szülőknek engedelmeskedniük kell a hatóságoknak. A hatóságoknak nem lenne szabad Isten Igéjével ellentmondásba kerülni, a testi fegyelmezés pedig bibliai értelemben a gyermekek érdekét szolgálja. Ugyanakkor sokkal jobb, ha a gyermek családban marad, ahol legalább valamiféle fegyelmezésben részesül, mint ha a hatóságok „gondjaira” bíznák.

Az Efézus 6:4-ben azt olvassuk, hogy az apák ne ingereljék a gyermekeiket. Helyette inkább Isten útjainak megfelelően neveljék fel őket. „Az Úr tanítása szerinti” nevelésben benne van a visszafogott, megjobbító szándékú, szeretetteljes testi fegyelmezés is.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan fegyelmezzék a keresztyének a gyermekeiket? Mit mond erről a Biblia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries