settings icon
share icon
Kérdés

A gyerekek mikor keresztelkedhetnek meg, és mikor vehetik az Úrvacsorát?

Válasz


A gyerekek egyes gyülekezetekben csak úgy vehetnek részt az Úrvacsorán, hogy előzetesen hittan órákat látogattak, ahol bevezették őket a szertartások bibliai hátterébe, és azok jelentését is megtanították nekik. Sok más gyülekezetekben ettől eltekintenek. Bármilyen típusú gyülekezetbe járjunk is, bölcsen tesszük, ha szülőként mi magunk ismertetjük meg gyermekünkkel a bibliai tanításokat, és ezzel felkészítjük őket a keresztség vételére és az Úrvacsorára is. A gyermekek szellemi oktatása a szülők, de még inkább a családfő felelőssége, aki a család papjaként is szolgálja az övéit. A gyülekezet pedig e teljes folyamatban a család segítségére kell legyen.

Mielőtt az Úrvacsora asztalához járulunk, a legfőbb elvárás velünk szemben (és minden gyermekkel szemben), hogy elfogadjuk Jézus Krisztust lelkünk Megváltójaként. Bár vannak olyan gyerkőcök, akik már életük zsenge korában beengedték az Úr Jézust szívükbe, sem a megkeresztelkedést-, sem pedig az Úrvacsorában való részvételt nem szabad sürgetnünk. Amint a gyermek hitben is érettebb lesz, és egyre inkább nyilvánvalóvá válik, hogy valóban újjászületett, akkor szüleinek kell helyesen felismerni azt, hogy mikor képes felfogni az Úrvacsora lényegét, vagyis hogy mikortól vehet benne részt. Fontos azt is szem előtt tartanunk, hogy azonos korú gyermekek szellemi érettségében is igen nagy eltérések lehetnek, még akkor is, ha egy és ugyanazon család sarjairól van szó.

Sok gyülekezetben úgy kezelik ezt a kérdést, hogy mikor a gyermek szülei a lelkipásztor tudtára adják, hogy a gyermek meg szeretne keresztelkedni, akkor a pásztor leül vele beszélgetni, és az ott elhangzottak alapján dönti el, hogy a gyermek készen áll-e, vagy sem. Ez helyes és bölcs eljárás. Döntő fontosságú, hogy a gyermek megértse, hogy nem a keresztség, vagy az Úrvacsorában való részvétel váltja meg lelkét, hanem hogy ezek részben engedelmességi lépések, részben pedig mindazokról való kollektív és ünnepélyes megemlékezés, amit Jézus Krisztus tett értünk, mikor halálával a mi örök életünket is megnyerte (Lukács 22:19).

EnglishVissza a magyar oldalra

A gyerekek mikor keresztelkedhetnek meg, és mikor vehetik az Úrvacsorát?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries