settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a guff?

Válasz


A guff az a kifejezés, amelyet a Talmud a meg nem született lelkek feltételezett tárházára használ. A Talmud a Tóra, vagyis az Ószövetség-, de konkrétan a Biblia első öt könyve-, az úgynevezett Pentateuch zsidó kommentárja. A zsidó hagyomány szerint a Talmud Mózes által közvetített szóbeli tanításként indult, melynek lejegyzését végül valamikor a Kr. e. 4. és 2. század körül fejezték be.

A guff szó szerint “testet” jelent. A Talmud lényegében azt tanítja ezzel kapcsoltban, hogy “a Messiás nem érkezik meg, csak mikor a guffban már nincs több lélek”. A Talmud további tanai szerint a mennyben létezik egy bizonyos számú lélek, amely csak arra vár, hogy megszülethessen. Amíg tehát várakoznak, addig ezen a “guff”-nak nevezett mennyei “állomáson” sorakoznak. A Messiás állítólag nem jön el addig, amíg minden egyes ilyen lélek meg nem születik a fizikai világba.

Vajon a guff képzete bibliai? Nem, nem az. Sem a héber Szentírás, sem az Újszövetség nem tanít arról, hogy a mennyben valamiféle köztes “tároló” volna, ami a lelkek “raktáraként” szolgál. A Biblia arról sem tanít, hogy a lelkek arra várnának, hogy a születéskor a testhez kapcsolják őket. Bár a Szentírás annak tekintetében valóban nem fogalmaz teljesen egyértelműen, hogy az emberi lelkek pontosan mikor/hogyan jönnek létre, a guff fogalma mégsem egyeztethető össze azzal, amit a Biblia a lélek eredetéről tanít. Akkor már sokkal biblikusabb volna azt állítani, hogy Isten minden emberi lelket a fogantatás pillanatában teremt, vagy hogy az emberi lélek a testtel együtt keletkezik a fogantatáskor végbemenő testi-lelki egyesülés során.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a guff?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries