settings icon
share icon
Kérdés

Mit értünk az 1.Timótheus 4:1 igehelyen említett gonosz lelkek (démonok) tanításai alatt?

Válasz


A Szentírás sok helyen felhívja figyelmünket a hamis tanítások pusztító természetére. Az egyik ilyen igehely az 1.Timótheus 4:1: “A Lélek pedig nyilván mondja, hogy az utolsó időben némelyek elszakadnak a hittől, hitető lelkekre és gonosz lelkek tanításaira figyelmezvén.” Az eredeti görög szövegben itt szereplő “didaskalia” kifejezés tanítást, vagy tantételek összességét jelenti. A “gonosz lelkek tanításai” tehát azon tanok összefoglaló neve, melyeket démonok terjesztenek.

Általános értelemben szólva nyilván léteznek jó és rossz tanok. A tanítás szó utalhat egy adott gyülekezet vagy lelkipásztor bibliai tanításaira, de Sátán istentelen tanításaira is, mint ahogy az 1.Timótheus 4:1 igerészben is láthatjuk. Mindazok, akik démonok tanításait követik, “elszakadnak a hittől”. A démonok tanításainak követése tehát igen komoly következményeket von maga után, hiszen az azonos jelentésű a Krisztus megváltó evangéliumának igazságától való eltávolodással.

De vajon pontosan hogyan terjednek a démonok tanai? Emberi tanítókon keresztül kapnak szárnyra: olyan “hazug beszédűeknek képmutatása által, kik meg vannak bélyegezve a saját lelkiismeretökben” (1.Timótheus 4:2). Ezek a hamis tanítók képmutatóak, vagyis életük nem tanúskodik arról a szentségről, amit szájukkal hirdetnek. Hazugok és hazugsággal kereskednek – tudatosan vezetnek másokat a hitehagyásra. Ráadásul már túl vannak azon a ponton, ahol a lelkiismeretük még hatni tudna rájuk; vagyis megtalálták annak a módját, hogy saját maguk előtt is igazolják hazugságaikat, mások szándékos félrevezetését. Ezek a hamis tanítók lehetnek még olyan szimpatikusak, bájosak és meggyőzőek, üzenetüket mégsem a Szent Lélektől kapják: hitető szellemek, ördögi lelkek által sugallt eszméket harsognak, akik abban érdekeltek, hogy tévútra vezessék az embereket.

Akkor tehát pontosan mely tanítások minősülnek démoni tanoknak? A fent idézett igerész közvetlen szövegkörnyezetből megtudhatjuk, hogy mely tanításokra kell különösen ügyelnünk: “A kik tiltják a házasságot, sürgetik az eledelektől való tartózkodást, melyeket Isten teremtett hálaadással való élvezésre a hívőknek és azoknak, a kik megismerték az igazságot. Mert Istennek minden teremtett állata jó, és semmi sem megvetendő, ha hálaadással élnek azzal; Mert megszenteltetik Istennek ígéje és könyörgés által” (1.Timótheus 4:2-5). E passzus szerint nem szabad olyan személyt vagy csoportot követnünk, aki/ami tiltja a házasságot, vagy aki/ami korlátozásokat vezet be bizonyos ételekre. Bármely személy vagy csoport, aki/ami azt állítja, hogy a szentség egy bizonyos válogatott étrend-, vagy teljes szexuális önmegtartóztatás által érhető el, egyszerűen hazudik.

Az Édenkertben Éva találkozott elsőként a gonosz lelkek tanaival, amikor a kígyó így szólt hozzá: “...Csakugyan azt mondta az Isten, hogy a kertnek egy fájáról se egyetek?” (1.Mózes 3:1). Ámító szövegei bevezetéséül Sátán előbb megkérdőjelezte Isten tanítását, majd annak helyére máris saját tanítását állította. Sátán mind a mai napig a megtévesztés, a kétségek felkeltése és ravaszság által vezeti félre az embereket. Sátán maga a hazugság atyja és kezdettől fogva emberölő, azaz gyilkos (János 8:44). A démonai-, valamint készséges (máskor pedig mélyen megtévesztett) emberi cinkosai közvetítésével átadott tanok mindmáig elszakítják az embert Istentől és az Ő áldásaitól.

Sátán jól tudja hogyan kell minket manipulálni – a gonosz lelkek tanai ezért is olyan hatékonyak. A démonok tanait úgy tudjuk a leghatékonyabban beazonosítani, ha az igazságot vizsgáljuk és abba merülünk bele. Olvasnunk és tanulmányoznunk kell tehát a Bibliánkat – nincs mese. Ha pontosan tudjuk, hogy Isten mit mond egy adott témáról, akkor az Ő tanítástól való legkisebb eltérés esetén is rögtön felvillan a piros lámpa lelki szemeink előtt. Ha összhangban vagyunk Isten Igéjével, akkor az Ő abszolút igazságának hangnemétől való fél hangnyi eltérés is hamisan és üresen fog csengeni füleinkben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit értünk az 1.Timótheus 4:1 igehelyen említett gonosz lelkek (démonok) tanításai alatt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries