settings icon
share icon
Kérdés

Miért küldött Isten gonosz lelket, hogy kínozza Saul királyt?

Válasz


„Saultól viszont eltávozott az Úr lelke, és rossz szellem kezdte gyötörni, amelyet az Úr küldött" (1Sámuel 16:14). Ezt a tényt az 1Sámuel 16:15-16, 23, 18:10 és 19:9 is említi. Isten egy démoni gonosz lelket küldött, hogy kínozza Sault. Saul két alkalommal is szándékosan engedetlen volt Isten iránt (1Sámuel 13:1-14, 15:1-35). Ezért Isten eltávolította tőle a Lelkét, és megengedte, hogy egy gonosz lélek gyötörje. Valószínű, hogy Sátán és a démonjai mindig is támadni akarták Sault – Isten most pusztán engedélyt adott nekik erre.

Ez felvet egy másik kérdést: Isten ma is küld gonosz lelkeket, hogy gyötörjenek minket? Az Újszövetségben találunk néhány példát, amikor büntetés gyanánt Isten átadott egyéneket a Sátánnak vagy démonjainak. Isten megengedte Anániásnak és Szafírának, hogy betöltekezzenek Sátán lelkével, hogy figyelmeztetéssel és példával szolgáljon a korai egyháznak (ApCsel 5:1-11). A korinthusi gyülekezetben volt egy férfi, aki házasságtörést és vérfertőzést követett el, és Isten azt parancsolta a vezetőknek, hogy adják át az illetőt a Sátánnak, hogy a bűnös természetétől megszabaduljon, és a lelke megmeneküljön (1Korinthus 5:1-5). Jézust a Lélek a pusztába vezette, hogy az ördög próbára tegye (Máté 4:1-11). Isten megengedte Sátán egyik csatlósának, hogy Pált kínozza, hogy az apostol megtanuljon Isten kegyelmére hagyatkozni, és ne fuvalkodjon fel attól a temérdek lelki igazságtól, amely a birtokába jutott (2Korinthus 12:7).

Ha Isten meg is engedi a gonosz lelkeknek, hogy gyötörjék az embereket, azt a mi javunkra és a maga dicsőségére teszi (Róma 8:28). Bár a démonok gonoszak, Isten szuverén uralma alá tartoznak. Akárcsak Jób esetében, Sátán és poroszlói csak azt tehetik, amit Isten megenged nekik (Jób 1:12, 2:6). Soha nem járhatnak el Isten szuverén és tökéletes akaratától és céljától eltérően. Ha egy hívő attól tart, hogy démoni erők gyötrik, az első lépés az, hogy térjen meg minden ismert bűnéből. Aztán kérjen bölcsességet, hogy megértse, mit tanulhat az adott helyzetből, és vesse alá magát mindennek, amit Isten megenged az életében, bízván, hogy az a hitének növekedését és Isten dicsőségét szolgálja.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miért küldött Isten gonosz lelket, hogy kínozza Saul királyt?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries