settings icon
share icon
Kérdés

Mi az a Góg és Magóg?

Válasz


Történelmi szempontból Magóg Nóé unokája volt (1Mózes 10:2). Magóg leszármazottjai Izraeltől jóval északra, valószínűleg Európában és Észak-Ázsiában telepedtek le (Ezékiel 38:15). Magóg végül annak a területnek lett a neve, ahol Magóg leszármazottai letelepedtek. Magóg népéről azt olvassuk, hogy jó harcosok (Ezékiel 38:15, 39:3-9). Góg Magóg egyik jövőbeli vezetője, aki egy sereg élén hadba fog szállni Izrael ellen. Az Úr előre jelzi Góg bukását: „Emberfia! Vesd tekintetedet Gógra a Magóg országában... és prófétálj róla" (Ezékiel 38:2)!

Gógra és Magógra az Ezékiel 38-39-ben valamint a Jelenések 20:7-8-ban találunk utalást. Noha ez a két szakasz ugyanazokat a megnevezéseket használja, a Szentírás beható tanulmányozása rávilágít arra, hogy nem ugyanazokra az emberekre és eseményekre vonatkoznak. Ezékiel próféciájában Góg egy nagy sereg vezetője lesz, aki megtámadja Izrael földjét. Góg „a Magóg országában, Rós, Mesek és Tubal fejedelme" (Ezékiel 38:2). Az Ezékiel által leírt csata a nyomorúság idejében következik be, valószínűleg az első három és fél év alatt. Emellett leginkább az az érv szól, hogy a támadás béke idején éri Izraelt (Ezékiel 38:8,11), amikor a nép nem védekezik. Jelenleg Izrael semmilyen szempontból sincs békés állapotban, és elképzelhetetlen, hogy az ország védelmi rendszere leállna, hacsak nem következik be valamilyen jelentős esemény. Amikor Dániel 70. hete (a hét éves nyomorúság; Dániel 9:27) elején Izrael szövetsége az Antikrisztussal életbe lép, Izrael békében fog élni. A csatára valószínűleg alig valamivel a hét éves időszak közepe előtt kerül sor. Ezékiel szerint maga Isten fogja legyőzni Gógot Izrael hegyein. A mészárlás olyan méreteket ölt, hogy hét hónapba fog telni, mire a halottakat eltemetik (Ezékiel 39:11-12).

Gógra és Magógra a Jelenések 20:7-8-ban találunk újabb utalást. Ez egy másik csata, de Góg és Magóg nevének felmerülése azt mutatja, hogy a történelem ismétli önmagát. Ugyanazt az Isten elleni lázadást látjuk, mint az Ezékiel 38-39-ben.

A Jelenések könyve azért hivatkozik Ezékiel Magógra vonatkozó próféciájára, hogy az Izrael elleni végső, utolsó időkbeli támadást bemutassa (Jelenések 20:8-9). A csata végkimenetele az lesz, hogy Isten ellenségei elpusztulnak, és Sátán elnyeri végső helyét a tűznek tavában (Jelenések 20:10).

Az alábbiakban találunk néhány okot, amelyből nyilvánvalónak tűnik, hogy az Ezékiel 38-9 és a Jelenések 20:7-8 különböző emberekre és csatákra vonatkozik:

1. Az Ezékiel 38-39-ben említett csatában a sereg többnyire északról jön, és csak néhány ország vesz részt benne (Ezékiel 38:6,15, 39:2). A Jelenések 20:7-9-ben leírt csatában minden nemzet részt vesz, ezért a seregek minden irányból érkezni fognak, nemcsak északról.

2. Az Ezékiel 38-39 kontextusában nem szerepel a Sátán. A Jelenések 20:7 szövegkörnyezete világosan az ezeréves uralom végére időzíti a csatát, és Sátán lesz az elsődleges felbujtó.

3. Az Ezékiel 39:11-12 szerint a halottakat hét hónapon át fogják temetni. Ha ez a csata ugyanaz lenne, mint a Jelenések 20:8-9-ben szereplő, nem lenne szükség a halottak eltemetésére, mivel rögtön a Jelenések 20:8-9-et követően sor kerül a nagy fehér trón ítéletére (20:11-15), mikor is a jelenlegi ég és föld elpusztul, és helyét egy új ég és új föld veszi át (Jelenések 21:1). Ha a csatára a nyomorúság első felében kerül sor, nyilvánvalóan szükség van a halottak eltemetésére, hiszen Izrael földje még 1000 évig (az ezeréves királyság idejére) lakott terület lesz (Jelenések 20:4-6).

4. Az ezékieli csatát Isten arra használja, hogy visszafordítsa magához Izraelt (Ezékiel 39:21-29). A Jelenések 20-ban Izrael már ezer éve hűséges Istenhez (az ezeréves királyság alatt). A Jelenések 20:7-10-ben szereplő lázadók elpusztulnak, és nem lesz több lehetőségük a megtérésre.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az a Góg és Magóg?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries