settings icon
share icon
Kérdés

Mi a glosszolália?

Válasz


A glosszolália bizonyos hangsorok eksztatikus kibocsátása, azaz eksztatikus állapotban kibocsátott értelmetlen, nyelv-szerű hangok. A glosszoláliát néha összetévesztik a xenoglossziával, ami a bibliai nyelveken szólást jelenti. Míg azonban a glosszolália egy nem létező nyelven történő gagyogás, addig a xenoglosszia egy olyan képesség, amellyel a beszélő folyékonyan használ egy általa soha nem tanult nyelvet.

Továbbá, míg a xenoglosszia nem egy veleszületett vagy természetes képesség, tanulmányok kimutatták, hogy a glosszolália tanult viselkedés. A Lutheran Medical Central által végzett kutatások rámutattak arra, hogy a glosszoláliát el lehet sajátítani egyszerű utasítások révén. Ennek megfelelően azt tapasztalták, hogy a diákok akkor is képesek voltak „nyelveken szólni", amikor nyoma sem volt transzállapotnak vagy eszméletlen állapotnak. Egy másik kutatásban hatvan diákból 12 (20%) pontosan le tudta utánozni azt a glosszolália mintát, amelyet egy percen át hallgattak. Némi képzés után 70%-nak sikerült ugyanez.

A világnak szinte minden pontján megfigyelhető a glosszolália jelensége. A pogány vallások világszerte a nyelveken szólás megszállottjai. Ide tartoznak a szudáni sámánizmus, az Afrika nyugati partjain honos Shango kultusz, az etiópiai Zor kultusz, a haiti vudu vagy Dél-Amerika és Ausztrália törzsi vallásai. A szent emberek mély, misztikus tartalmat sugalló érthetetlen mormolása vagy beszéde ókori gyakorlat.

A glosszoláliának alapvetően két aspektusa van. Az első, amikor beszéd-szerű hangok mormolása vagy mondása zajlik. Gyakorlatilag bárki képes erre, még a kisgyerekek is, mielőtt megtanulnának beszélni, képesek valódi nyelvet utánzó, bár érthetetlen hangok kibocsátására. Ebben semmi különleges nincs. A glosszolália másik aspektusa az eksztázis vagy transzállapot. Ebben sincs semmi szokatlan, habár ezt nehezebb szándékosan elérni, mint pusztán beszéd-szerű hangokat kiadni.

Némely keresztyén, különösen a pünkösdista mozgalomban azt hiszi, hogy a glosszolália jelenségére ugyanolyan természetfeletti magyarázat adható, mint az Újszövetségben található nyelveken szólásra. Úgy vélik, hogy a nyelveken szólás ajándéka azt hivatott kifejezni, hogy a Szentlélek kitöltetik rajtuk is, ahogy pünkösd napján is, Jóel próféciájának megfelelően (Csel 2:17).

Azok között a keresztyén gyülekezetek között, amelyek kisebb-nagyobb mértékben elfogadják a glosszolália gyakorlatát, nincs egyetértés annak működését illetően. Például némelyek hajthatatlanul állítják, hogy ez valóban a Szentlélek ajándéka, mások pedig kisebb jelentőséget tulajdonítanak neki, mondván, hogy Pál tanítása szerint a nyelveken szólás ajándéka korántsem olyan fontos, mint a Szentlélek többi ajándéka (ld. 1Korinthus 13). Ezen kívül vannak azok, akik úgy próbálják elkerülni a gyülekezet megosztottságát ebben a témában, hogy vagy nem beszélnek róla, vagy egyszerű pszichológiai jelenséggel magyarázzák. Aztán vannak azok, akik úgy tekintenek a glosszoláliára, mint a Sátán szemfényvesztésére.

Az exotikus nyelveket világszerte hallják és értik, de a nyelveken szólásban vagy eksztatikus hangok kibcsátásában nem lehet felismerni és érteni létező nyelveket. Nem hallunk mást, mint felfokozott idegállapotból fakadó hangok, kiabálások, zavar és zaj egyvelegét. Egyszerűen nem állítható, hogy a korai egyház példájához hasonlóan mindnyájan a magunk nyelvén hallanánk (értenénk) (Csel 2:8) ezeket a hangsorokat.

Egyszerűen fogalmazva, a glosszolália gyakorlata nem ugyanaz, mint a bibliai nyelveken szólás. Pál világosan kijelentette, hogy a nyelveken szólás ajándékának legfőbb célja az volt, hogy jelül legyen a hitetlenek számára, és elősegítse a jóhírnek, Krisztus evangéliumának a terjedését (1Korinthus 14-19, 22).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a glosszolália?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries