settings icon
share icon
Kérdés

Mit kellene a keresztyéneknek tenni a globális szegénység és éhezés kapcsán?

Válasz


A legújabb statisztikák szerint világszerte 840 millió ember szenved krónikus alultápláltságban. Naponta 26 ezer gyermek esik a szegénység, éhség és megelőzhető betegségek áldozatává. Ha a világ népességének ekkora hányada ilyen siralmas állapotban van, mit kell egy keresztyénnek tennie? Miként kellene erre az Egyháznak reagálnia?

A keresztyéneknek könyörülettel kell a globális szegénység és éhezés problémájára reagálnia. Ha valódi könyörületet táplálunk az elesettek iránt, mint amilyent Jézus is táplált (Márk 8:2), akkor tudatában vagyunk a szükségnek, törődünk az érintettekkel, és készek vagyunk tenni valamit az érdekükben. A szükséget szenvedő ember iránti részvét a bennünk levő isteni szeretetet tükrözi (1János 3:17). Amikor a rászorulókkal jól bánunk, Istent dicsérjük (Példabeszédek 14:31).

A keresztyéneknek tettekkel kell a globális szegénység és éhezés problémájára reagálnia. Persze, a rászorulókért mindenki tud imádkozni. Ezen kívül a hívőknek minden tőlük telhetőt meg kell tenniük, hogy enyhítsék a globális szegénység és éhség okozta szenvedést. Jézus azt mondta: „Adjátok el vagyonotokat, és adjátok alamizsnául"... Mert ahol a ti kincsetek van, ott lesz a ti szívetek is" (Lukács 12:33-34). Tábitához hasonlóan tegyünk mi is sok jót, és segítsük a szegényeket (ApCsel 9:36).

Isten megáldja azt, aki önzetlenül adakozik a szegények számára. „Aki könyörül a nincstelenen, az Úrnak ad kölcsön, mert ő megtéríti jótéteményét" (Példabeszédek 19:17). Lehet, hogy ezek az isteni áldások inkább lelki, semmint anyagi vonatkozásúak, de a jutalom garantált: amikor a szegényeknek adakozunk, az örökkévalóságba fektetünk be.

Van több keresztyén segélyszervezet, amely nemcsak a globális szegénység és éhezés ellen küzdenek, hanem Jézus Krisztus evangéliumát is megosztják. A Compassion Internationalhöz hasonló csoportok célja, hogy a személy minden szükségét betöltsék, testieket és lelkieket egyaránt.

A keresztyéneknek reménységgel kell a globális szegénység és éhezés problémájára reagálnia. Amikor a hívő a szegények érdekében jár el, biztos lehet abban, hogy Isten munkáját viszi előbbre. „Tudom, hogy az ÚR felkarolja a nyomorultak ügyét, a szegények jogát" (Zsoltárok 140:13). A hívők abban a reménységben fáradoznak, hogy Jézus visszajön, és „igazságosan ítél a nincstelenek ügyében, és méltányosan dönt az ország szegényeinek dolgában" (Ézsaiás 11:4).

Addig a napig, amikor mindenki egyenlő lesz, Jézus szerint „a szegények mindig veletek lesznek" (Máté 26:11). Ha ez így van, végtelen lehetőségeink – és sürgető kötelességeink –, hogy mások szolgálata révén az Úrnak szolgáljunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit kellene a keresztyéneknek tenni a globális szegénység és éhezés kapcsán?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries