settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia tényleg egy geocentrikus világképet közvetít? A Biblia tényleg azt tanítja, hogy a Föld van a világegyetem középpontjában?

Válasz


Ez a kérdés azért is olyan fontos, mert a rá adott válasz hitrendszerünk és világnézetünk formálásában is segít, melyek közül mindkettőnek örökkévaló kihatásai vannak. A rövid válasz az, hogy “nem”. A Bibliában egyszer sem olvashatjuk, hogy a Föld a világegyetem központja volna, vagy hogy annak a középpontjában helyezkedne el. Az emberek viszont sok évszázadon át azt hitték, hogy Claudius Ptolemaeusnak (magyar fonetika szerint Ptolemaiosz) – és mellette másoknak – volt igazuk, amikor a Föld-központú világegyetem elképzelése mellett emelték fel szavuk. Természetes emberi reakció, hogy bízunk a “szakértőkben”, így kora szakértőjében, Ptolemaioszban is minden bizonnyal megbíztak; ráadásul mindenki hajlik arra, hogy a dolgokat elsősorban önmagához és a saját tapasztalataihoz viszonyítva szemlélje, vagyis mindenki magából indul ki. A mi nézőpontunkból pedig tényleg úgy tűnik, hogy a Nap kering a Föld körül.

Ptolemaiosz geocentrikus elméletének támogatói álláspontjuk bizonyítására időnként a Szentírásra is hivatkoztak, mikor például olyan igehelyeket idéztek, mint az 1.Mózes 1:14-18, a Zsoltárok 104:5, Jób 26:7 és Ézsaiás 40:22. Ezen igerészek közül azonban egy sem állítja, hogy Isten úgy tervezte a világegyetemet, hogy annak a Föld legyen a középpontja. Az egyetlen mód arra, hogy a geocentrikus elméletre valamiféle bibliai “bizonyítékot” találjanak, a bibliai szövegek indokolatlan, kiferdített értelmezése volt. Visszatekintve azonban megérthetjük, hogy Kopernikusz – és később Galilei is – akik a Nap-központú (heliocentrikus) világnézet mellett kardoskodtak, miért váltottak ki akkora vitákat az egyházban. Sokan úgy gondolták, hogy a heliocentrikus elmélet ellentmond a geocentrizmus bibliai tanításának, holott Isten Igéje egyszer sem állítja, hogy a Föld bárminek is a középpontjában állna. Az idő teltével azonban, ahogy az emberiség megértette, hogy valójában a Föld kering a Nap körül, sokan sajnos elvesztették az Isten Igéjébe vetett hitüket, mert a geocentrizmust – tévesen – bibliai tényként állították be nekik.

Minden igazság végső próbája a Szentírás, nem pedig a tudomány. Milyen ironikus, hogy bár a tudomány soha nem cáfolta meg a Biblia egyetlen szavát sem, mégis sokan a “tudományt” nevezik meg annak okául, hogy miért távolodtak el Istentől. A tudomány állandóan változó elméletei jönnek és mennek. Ptolemaiosz – hozzánk hasonlóan – szintén csak egy gyarló ember volt. Isten Igéje azonban tévedhetetlen, és örökké megáll (Máté 5:18). Minden olyan esetben, mikor látszólag kibékíthetetlen ellentét feszül a Biblia tanítása és a tudomány megállapításai között, hitünket a Bibliába kell vessük. Idővel aztán általában a tudományt is utoléri az igazság.

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia tényleg egy geocentrikus világképet közvetít? A Biblia tényleg azt tanítja, hogy a Föld van a világegyetem középpontjában?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries