settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia Gábriel angyalról?

Válasz


Gábriel angyal egy hírnök, akit Isten azzal bízott meg, hogy fontos üzeneteit közvetítse. Legalább három embernek jelenik meg a Bibliában: először Dániel prófétának (Dániel 8:16), aztán Zakariás papnak, hogy előre vetítse és bejelentse Keresztelő János csodálatos születését (Lukács 1:19), és végül a szűz Máriának, hogy fiat fog foganni és szülni (Lukács 1:2-38). Gábriel nevének jelentése: „Isten nagy", és hírvivő angyalként ő az, aki megjelentette, hogy az Üdvözítőt Jézusnak kell elnevezni (Lukács 1:31).

Amikor először találkozunk Gábriellel, Dániel prófétának jelenik meg egy látomását követően. Gábriel szerepe az volt, hogy elmagyarázza a látomást Dánielnek (Dániel 8:16). Gábriel ember formájában jelent meg (Dániel 8:15, 9:21). Amikor másodszor látogatta meg Dánielt, a próféta így számol be az eseményről: „sebesen hozzám repült, és megérintett engem az esti áldozat idején" (Dániel 9:21). Gábriel „repülése" azt sugallja, hogy szárnyai voltak, de szárnyakat Dániel nem említ. Az is nyilvánvaló, hogy megjelenése meglehetősen rémisztő volt, mivel látványától Dániel arcra esett (Dániel 8:17), és a látomásban látott angyallal való találkozás után napokig beteg volt (Dániel 8:27).

A Dániel 10-ben a próféta újból találkozik „az emberhez hasonló lény"-nyel (16.v.), viszont a hírnököt nem nevezi meg. Az angyal azért jött, hogy segítsen Dánielnek megérteni a látomást, tehát nagyon is valószínű, hogy ez az utalás is Gábriel angyalra vonatkozik. A szakasz nyelvezetéből az is elképzelhető, hogy valójában két angyal van Dánielnél: az egyik beszél hozzá, a másik meg őt erősíti, hogy válaszolni tudjon (Dániel 10:16, 18). Az angyal ugyanakkor egy harcra is utal, amelyre lelki síkon kerül sor. Úgy tűnik, ez az angyal, akiről joggal feltételezhetjük, hogy Gábriel az, és Mihály angyal egy sor démoni királlyal és fejedelemmel csatázott, akik közt ott voltak Perzsia és Görögország királyai és fejedelmei is (20.v.).

Gábriel azt mondja, hogy őt konkrétan válaszként küldték el a mennyből Dániel imádságára. Ahogy Dániel elkezdett imádkozni, Gábriel rögtön jött is, hogy elhozza a választ (Dániel 10:12). Ám út közben Gábriel nehézségbe ütközött: „Azonban a Perzsa Birodalom fejedelme 21 napig az utamba állt" (Dániel 10:13, Egyszerű), és megakadályozta abban, hogy amilyen gyorsan csak tud, Dánielhez jöjjön. Itt betekintést nyerünk a szellemi világba és azokba a csatákba, amelyek a színfalak mögött zajlanak. A Gábrielhez hasonló szent angyalok végrehajtják Isten akaratát, de más szellemi lények, akik gonosszá kívánják tenni a világot, próbálják útjukat állni.

Gábriel akkor vitte a hírt Zakariásnak, Bemerítő/Keresztelő János apjának, amikor a pap az Úr előtt szolgált a templomban. Az angyal a tömjénező oltár, az imádság jelképének jobb oldalán jelent meg (Lukács 1:11), és azt mondta Zakariásnak, hogy imádságai meghallgatásra találtak (13.v.). Zakariás meddő felesége, Erzsébet, fiat fog foganni és szülni, a csodálatos gyermeket Jánosnak kell nevezni, aki az eljövendő Illésre való próféciát fogja beteljesíteni (17.v., vö. Malakiás 4:5). Gábriel üzenete hitetlenségbe ütközött, ezért Gábriel a kételkedő papot mindaddig némasággal sújtotta, amíg a gyermeket körül nem metélték (Lukács 1:20, 59-64).

Máriának azért jelent meg Gábriel, hogy megjelentse az Úr Jézus Krisztus szűztől való születését. A Messiás anyját arról biztosította, hogy Isten előtt kegyelmet nyert (Lukács 1:30), és elmondta neki, hogy fia a dávidi szövetséget fogja beteljesíteni: „Nagy lesz ő, és a Magasságos Fiának mondják majd; az Úr Isten neki adja atyjának, Dávidnak a trónját, ő pedig uralkodik a Jákób házán örökké, és uralkodásának nem lesz vége" (32-33.v.). Mária azon kérdésére, hogy miként fog ez megvalósulni, hiszen ő szűz, Gábriel angyal azt felelte, hogy a fogantatás a Szentlélek munkája lesz, ezért „a születendőt is Szentnek nevezik majd, Isten Fiának" (39.v.).

Gábrielt mindhárom megjelenése során félelemmel fogadták, és az angyal Dánielhez, Zakariáshoz és Máriához intézett szavait egyaránt bátorítással kezdte. Elképzelhető, hogy Gábriel volt az az angyal is, aki Józsefnek megjelent a Máté 1:20-ban, de ez nem biztos, hiszen a Szentírás nem nevezi meg az angyalt. Azt viszont tudjuk, hogy Gábriel egyike Isten szent és jó angyalainak. Kitüntetett szerepe van, mint olyan angyalnak, „aki az Isten színe előtt" áll (Lukács 1:19), és akit arra választottak ki, hogy Isten különleges szeretetének és kegyelmének fontos üzeneteit eljuttassa azokhoz az egyénekhez, akiket Isten kiválasztott terve megvalósításához.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia Gábriel angyalról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries