settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia az elszámoltathatóságról?

Válasz


Noha a világban így is számtalan kísértés leselkedik ránk, Sátán időt, s energiát nem sajnálva azon dolgozik, hogy még több legyen. Mindnyájunknak szükségünk van egy testvérre, akire számíthatunk, amikor kísértések fenyegetik a szellemi életünket. Dávid király egyedül volt azon az estén, amikor Sátán rávette a paráznaságra. Látszólag úgy tűnhet, hogy Betsabé kísértette meg (2Sám 11), de a Biblia azt mondja, hogy nem test és vér ellen harcolunk, hanem szellemi erők támadnak meg bennünket (Ef 6:12).

Ha tudjuk, hogy a sötétség erői ellen küzdünk, igyekeznünk kell minél több segítségre szert tenni. Pál arra biztat az Efézusi levélben, hogy vegyük magunkhoz mindazt az erőt, amelyet Isten e csata megvívásához a rendelkezésünkre bocsát. „Éppen ezért vegyétek fel az Isten fegyverzetét, hogy ellenállhassatok a gonosz napon, és mindent leküzdve megállhassatok.” (Ef 6:13) Pál felismerte, hogy még ha fel is szerelkezünk az Isten által felkínált védőeszközökkel, akkor is csak emberek maradunk, és nem biztos, hogy minden esetben sikerül kivédenünk Sátán kísértéseit. Ahhoz pedig nem fér kétség, hogy találkozni fogunk kísértésekkel.

Sátán ismeri a gyengeségeinket, és pontosan tudja, hogy mikor vagyunk sebezhetőek. Tud róla, ha egy férj és egy feleség összezörren, és valamelyiküknek megfordul a fejében, hogy másnál talán nagyobb megértésre találna. Tudja, hogy egy gyermek mikor neheztel a szüleire azért, mert megbüntették. Tisztában van azzal is, hogy mikor van elegünk a munkánkból, és mikor esne jól betérni egy búfelejtőbe hazafelé menet. Ugyan kitől kaphatnánk segítséget, amikor a magunk részéről minden tőlünk telhetőt megtettünk a győzelemért? Mihez kezdjünk, ha szeretnénk azt tenni, ami Isten szemében helyes, de gyengének érezzük magunkat?

A Példabeszédek 27:17-ben ez áll: „Miképpen egyik vassal a másikat élesítik, aképpen az ember élesíti az ő barátjának orcáját.” (Károli) Amikor valaki a barátja felé fordítja az „orcáját”, az azt jelenti, hogy odafigyel rá, s bátorítással vagy az erkölcsi támogatással szolgál felé. Mikor fordult elő utoljára, hogy egy barátunk telefonon érdeklődött a hogylétünk felől? És mi mikor hívtuk fel egy barátunkat, hogy megkérdezzük, hogy’ megy a sora? Olykor a baráti biztatás és erkölcsi támogatás az, ami hiányzik a Sátán ellen vívott küzdelmünk sikeréhez.

A Zsidókhoz írt levél szerzője is erre az igazságra hívja fel a figyelmünket: „Ügyeljünk arra, hogy egymást kölcsönösen szeretetre és jó cselekedetre buzdítsuk. Saját gyülekezetünket ne hagyjuk el, ahogyan egyesek szokták, hanem bátorítsuk egymást; annyival is inkább, mivel látjátok, hogy közeledik az a nap.” (Zsid 10:24-25) Az elszámoltathatóság elengedhetetlen a bűn legyőzéséhez. Fontos, hogy legyen emberünk, aki számon kérhet, bátoríthat, megfeddhet vagy taníthat bennünket, s egyszer velünk örülhet, máskor pedig velünk sírhat. Minden kereszténynek szüksége lenne olyan társra, akivel együtt imádkozhat, beszélgethet, akinek bármit elmondhat, és akinek bűnvallást is tehet.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia az elszámoltathatóságról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries