settings icon
share icon
Kérdés

Milyen korú a föld? Hány éves a föld?

Válasz


Ha azt a tényt vesszük alapul, hogy a Biblia szerint Ádám a bolygónk létezésének hatodik napján teremtetett, akkor úgy határozhatjuk meg a föld biblia szerinti hozzávetőleges korát, hogy az emberiség történelmét időrendben számításba vesszük. Ehhez azt kell feltételeznünk, hogy Mózes első könyvének beszámolója pontos, a teremtés hat napja szó szerinti 24 órás periódusokból állt, és a könyv kronológiájában nincsen semmiféle homályos hézag.

Az 1 Mózes 5. és 11. fejezetében található nemzetségtáblázatok bemutatják, hogy Ádám és Ábrahámig terjedő leszármazottai pontosan hány éves korukban nemzették a következő nemzetséget. Ha beillesztjük Ábrahámot a világtörténelem időrendjébe, és az 1 Mózes 5. és 11. fejezetének nemzetségtáblázataiban szereplő korokat összeadjuk, akkor világossá válik, hogy a Biblia tanítása szerint a föld körülbelül hatezer éves (plusz-mínusz néhány száz év).

Akkor mi a helyzet a manapság legtöbb tudós által elfogadott és a felsőfokú oktatási intézményeink többségében tanított évmilliárdokkal? Ez a kor alapjába véve kettő kormeghatározási módszer eredménye: a radioaktív kormeghatározásé és a geológiai időskáláé. A fiatalabb, körülbelül hatezer éves föld elméletét valló tudósok arra hívják fel a figyelmet, hogy a radioaktív kormeghatározás módszere hibás, mert egy sor téves feltételezésen alapul, a geológiai időskála pedig körkörös érvelést alkalmaz. Továbbá arra is figyelmeztetnek, hogy az olyan népszerű téveszmékre alapozó idős föld mítosz, mint hogy például a rétegképződéshez, a kőzetesedéshez és a gyémánt, a kőszén, a kőolaj, a cseppkő stb. képződéséhez sok idő szükséges, már megdőlt. Végül pedig a fiatal föld elméletét képviselő tudósok nem csak megdöntik az idős föld elmélet bizonyítékait, hanem nézetüket bizonyítékokkal támasztják alá. Elismerik, hogy jelenleg még kisebbségben vannak, de azt is hirdetik, hogy táboruk idővel növekedni fog, mert egyre több tudós fogja újraértékelni a rendelkezésre álló bizonyítékokat, és felülvizsgálni a napjainkban elfogadott idős föld paradigmáját.

Végső soron a föld korát nem lehet bizonyítani. Akár hatezer éves, akár több milliárd éves, mindkét nézet (és az összes többi) hitre és feltételezésekre épül. Az évmilliárdokat állítók abban bíznak, hogy a radioaktív kormeghatározás és az ehhez hasonló módszerek megbízhatóak — semmi nem történt az emberiség történelmében, ami a radioizotópok lebomlásának megszokott menetét felborította volna. Akik a hatezer éves korhoz ragaszkodnak, azok abban bíznak, hogy a Biblia igaz, és egyéb olyan tényezőkkel magyarázható a föld „látszólagos” kora, mint például a világméretű özönvíz, vagy hogy Isten már eleve nagyon korosnak „látszó” állapotra teremtette meg a világmindenséget. Példaként említhetjük Ádámot és Évát, akiket Isten felnőttnek teremtett. Ha egy orvos megvizsgálta volna őket a teremtés napján, akkor húszévesnek (vagy amilyen korban lévőknek kinéztek) diagnosztizálta volna őket, miközben valójában egynaposak sem voltak. Bármi is az igazság, megmarad a jó okunk, hogy inkább Isten Igéjében, ne pedig az ateista tudósok evolucionista kampányában bízzunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Milyen korú a föld? Hány éves a föld?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries