settings icon
share icon
Kérdés

Minden anya főállású anya kéne legyen?

Válasz


A főállású anyák témaköre, kifejezetten a nyugati társadalmakban, már sok parázs vitának volt fészke, hiszen ott számos nő az otthon falain kívül dolgozik. Valójában csak két olyan konkrét igerészt lehet felsorolni, ami gyermekeiket otthon nevelő anyákról szól. A Tituszhoz írt levél 2:3-5 igerészét így olvassuk: "Hasonlóképen a vén asszonyok szentekhez illõ magaviseletűek legyenek, nem patvarkodók, sem sok borivás rabjai, jóra oktatók; Hogy megokosítsák az ifjú asszonyokat, hogy férjöket és magzataikat szeressék, [Legyenek] mértékletesek, tiszták, háziasak, jók, férjöknek engedelmesek, hogy az Isten beszéde ne káromoltassék" (Tituszhoz 2: 3-5). A másik ilyen konkrét igét a Timótheushoz írt első levél 5:14-es igehelyén találjuk, ami így szól: "Akarom tehát, hogy a fiatalabbak férjhez menjenek, gyermekeket szűljenek, háztartást vigyenek, és semminemű alkalmat se adjanak az ellenségnek a szidalmazásra" (1.Timótheushoz 5: 14). A Tituszhoz írt levélben megjelenő "házias" szót más fordítás "háztartást vezető"-ként adja vissza.

Számba vehetünk még egy pár közvetlenül ezzel a témával foglalkozó igeverset. A Példabeszédek könyvének 14:1-es igerésze azt állítja, hogy bölcs dolog egy nőnek a saját házát építenie. Míg persze nem szükségszerű, hogy a házát (otthonát, családját, háztartását) építő asszony főállású anya legyen, addig azt leszűrhetjük ebből az igéből is, hogy Isten milyen kiemelkedő hangsúlyt fektet az otthonra, és az asszony azt illető foglalatosságaira. Az is világos, hogy az otthont nem szabad elhanyagolni más világi munkavégzés miatt. Mózes ötödik könyvének 6:4-9 igerésze arra hívja fel a figyelmünket, hogy milyen fontos gyermekeinket szüntelenül tanítanunk. Ez az ige legalább annyira szól az apákhoz, mint az anyákhoz. Ha a szülő otthon marad gyermekével, akkor abból csak mind több és több lehetőség származik, hogy az Úr követésére tanítsa gyermekét. Így tehát gyermekeink életében gyümölcsöző befektetésnek fog bizonyulni, ha ezeket az igéket a gyakorlatba is átültetjük.

Végül pedig a Példabeszédek 31. fejezete egy olyan jól ismert igehely, mely a tökéletes feleség és az ideális anya képét tárja elénk. A leírásból megtudjuk, hogy az anya a házon kívül is dolgozott, valójában egy kis vállalkozás tulajdonosa volt. Azonban ez a tevékenysége soha sem vált családja rovására, hiszen mindig családtagjai maradtak az elsők életében. Neki sikerült megtalálnia a jó egyensúlyt. Isten vezetésével ez a mai korunk házaspárjainak is sikerülhet. Míg a Szentírás az asszony döntésére bízza, hogy otthon marad-e a gyermekeivel, vagy a világban keres munkát magának, addig egy anya számára nagyon is ajánlott dolognak mondható az, ha otthon marad gyermekeivel és teljes munkaidejét gyermekei tanítására fordítja. Tituszhoz írt levél második-, és a Timótheushoz írt első levél ötödik fejezete határozottan bátorítja az anyákat, hogy maradjanak otthon gyermekeikkel. Bárhogy is döntsön a bölcs asszony, számára mindig az otthona az első, és jól teszi, ha megtartja azt a saját ellenőrzése alatt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Minden anya főállású anya kéne legyen?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries