settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a filioque-záradék?

Válasz


A filioque-záradék a Szent Szellemmel kapcsolatos vita az egyházban. Az a kérdés, hogy „a Szent Szellem az Atyától, vagy az Atyától és a Fiútól származik-e?” A ’filioque’ kifejezés latinul azt jelenti, hogy „és a Fiútól.” Azért hívják ezt filioque-záradéknak, mert az „és a Fiútól” szövegrészt a Níceai Hitvallás szövegéhez toldották, arra utalva, hogy a Szent Szellem az Atyától „és a Fiútól” származik. Akkora vita kerekedett ebből, hogy végül az ügy a római katolikus és keleti ortodox egyház szakadásához vezetett Kr.u. 1054-ben. A két egyház még a mai napig sem ért egyet a filioque-záradékkal kapcsolatban.

A János 14:26 leírása szerint „a Pártfogó pedig, a Szentlélek, akit az én nevemben küld az Atya…” A János 15:26-ban pedig ezt olvassuk: „Amikor eljön a Pártfogó, akit én küldök nektek az Atyától, az igazság Lelke, aki az Atyától származik, az tesz majd bizonyságot énrólam.” Lásd még a János 14:16-ot és a Filippi 1:19-et. Úgy tűnik, hogy ezek az igehelyek arra utalnak, hogy a Szent Szellem az Atyától is és a Fiútól is küldetik. A filioque-záradék lényege a Szent Szellem istenségének védelme. A Biblia egyértelműen azt tanítja, hogy a Szent Szellem isten (Cselekedetek 5:3–4). Az ellentábor azért ellenzi a filioque-záradékot, mert meggyőződésük szerint a Szent Szellemet az Atyának és a Fiúnak alárendeltté teszi, ha ő az Atyától és a Fiútól származik. A támogatók tábora azért pártolja a filioque-záradékot, mert meggyőződésük szerint a Szent Szellem Atyával és Fiúval való egyenlő isteni mivoltát nem befolyásolja, hogy ő az Atyától és a Fiútól származik.

A filioque-vita Isten személyiségének olyan oldalával foglalkozik, amit mi valószínűleg soha nem fogunk tudni teljesen felfogni. Végső soron a mi véges emberi elménknek a végtelen Isten felfoghatatlan. A Szent Szellem isten, akit Isten Jézus Krisztus „helyettesítőjeként” küldött el a földre. A kérdés, miszerint a Szent Szellemet az Atya küldte-e vagy az Atya és a Fiú, nem igazán válaszolható meg pontosan, és nem is szükséges, hogy megválaszolásra kerüljön. Elképzelhető, hogy a filioque-záradék már mindig is vita marad.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a filioque-záradék?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries