settings icon
share icon
Kérdés

Vannak feltételei annak, hogy egy imádság meghallgatásra találjon?

Válasz


Néhányan azt szeretnék, ha az imáknak nem lennének feltételei. De a bibliai valóság az, hogy az imádság feltételekhez kötött. Igaz, hogy Jézus azt mondta: „És mindazt, amit imádságban hittel kértek, megkapjátok” (Máté 21:22). De még ebben a kijelentésben is találunk egy feltételt: a hitet. Ha megvizsgáljuk a Bibliát, más feltételeket is találunk az imádság kapcsán.

Íme tíz biblikus utasítás az imádsággal kapcsolatban, amely valamilyen feltételt tükröz:

1) A mennyei Atyához imádkozz (ld. Máté 6:9). Az imádság ezen feltétele elég nyilvánvalónak tűnhet, de fontos. Nem hamis istenekhez, magunkhoz, angyalokhoz, Buddhához vagy Szűz Máriához imádkozunk. A Biblia Istenéhez imádkozunk, aki kijelentette magát Jézus Krisztusban, és akinek a Lelke bennünk lakozik. Amikor Atyának szólítjuk, azzal azt fejezzük ki, hogy a Krisztusba vetett hit által elsősorban a gyermekei vagyunk (ld. János 1:12).

2) Jó dolgokért imádkozz (ld. Máté 7:11). Nem mindig tudjuk vagy ismerjük fel, hogy mi a jó, de Isten tudja, és alig várja, hogy azt adhassa gyermekeinek, ami a legjobb nekik. Pál háromszor kérte, hogy meggyógyulhasson egy betegségből, de Isten minden alkalommal nemet mondott. Miért tagadná meg egy szerető Isten Páltól a gyógyítást? Azért, mert Istennek jobb terve volt vele, mégpedig az, hogy Pál kegyelemből éljen. Pál többé nem imádkozott a gyógyulásáért, és elkezdett örülni a gyengeségének (2Korinthus 12:7-10).

3) Hasznos dolgokért imádkozz (ld. Filippi 4:19). Az imádság egyik feltétele az, hogy Isten országát kell előtérbe helyezni (Máté 6:33). Isten azt ígéri, hogy minden szükségletünknek eleget tesz, nem pedig minden kívánságunknak. A kettő nem ugyanaz.

4) Imádkozz igaz szívért (ld. Jakab 5:16). A Biblia azt mondja, hogy tiszta lelkiismeretre van szükség ahhoz, hogy az imádság meghallgatásra találjon (Zsidók 10:22). Fontos, hogy megvalljuk bűneinket az Úrnak. „Ha álnok szándék lett volna szívemben, nem hallgatott volna meg az Úr” (Zsoltárok 66:18).

5) Imádkozz hálás szívért (ld. Filippi 4:6). Az imádság része a hálás magatartás is.

6) Isten akarata szerint imádkozz (ld. János 5:14) Az imádság egyik fontos feltétele az, hogy Isten akaratának megfelelően imádkozzunk. Jézus mindig így imádkozott, még a Gecsemáné kertben is: „ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied” (Lukács 22:42). Lehet, hogy őszintén és hittel kérünk X dolgot, de ha Isten Y dolgot akar, akkor helytelenül imádkozunk.

7) Jézus Krisztus tekintélyével imádkozz (ld. János 16:24). Jézus tette lehetővé, hogy a kegyelem trónusa elé járulhassunk (Zsidók 10:19-22), és Ő a mi közbenjárónk (1Timóteus 2:5). Az imádság egyik feltétele az, hogy az Ő nevében imádkozunk.

8) Kitartóan imádkozz (ld. Lukács 18:1). Igazából szüntelenül imádkozz (1Thesszalonika 5:17). A hatékony imádság egyik feltétele az, hogy nem adjuk fel.

9) Önzetlenül imádkozz (ld. Jakab 4:3). Fontos a motiváció.

10) Hittel imádkozz (ld. Jakab 1:6). Hit nélkül lehetetlen tetszeni annak az Istennek (Zsidók 11:6), aki egyedül képes végrehajtani a lehetetlent (Lukács 1:37). Ha nem hiszel, miért is imádkozol?

Józsué azért imádkozott, hogy a nap megálljon, de bármennyire is vakmerő volt a kérés, minden feltételnek eleget tett (Józsué 10:12-14). Illés azt kérte, hogy ne legyen eső, illetve később azért, hogy legyen, és ezek az imák is megfeleltek minden feltételnek (Jakab 5:17-18). Jézus, amikor Lázár sírja előtt állva imádkozott, szintén eleget tett ezeknek a feltételeknek (János 11:41). Mind Istenhez imádkoztak, az Ő akarata szerint, jó és hasznos dolgot kértek, illetve hittel tették ezt.

Józsué, Illés és Jézus példájából azt tanulhatjuk, hogy amikor az imánk megegyezik Isten szuverén akaratával, csodás dolgok fognak történni. Nem kell hátrahőkölnünk a hegyektől, mert azok elmozdulhatnak (Márk 11:23). A kihívás abban rejlik, hogy az imádságunk összhangban legyen Isten akaratával, és a vágyunk megegyezzen Isten vágyával. A cél az, hogy Isten akarata és a mi akaratunk fedje egymást. Pontosan azt akarjuk, amit Ő akar, nem többet, nem kevesebbet. Másrészt pedig nem akarunk egyebet, mint Ő.

Az istenfélő, hatékony imádság feltételekhez kötött, és Isten arra hív, hogy imádkozzunk. Mikor kérhetünk nagy dolgokat? Amikor hisszük, hogy Isten is nagy dolgot akar. Mikor kérhetünk merész dolgokat? Amikor hisszük, hogy Isten is merész dolgot akar. Mikor kell imádkoznunk? Mindenkor.

EnglishVissza a magyar oldalra

Vannak feltételei annak, hogy egy imádság meghallgatásra találjon?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries