settings icon
share icon
Kérdés

Honnan származik a mondás: ‘Feltámadt! Valósággal feltámadt’?

Válasz


A nyugati egyházakban a hagyomány szerinti húsvéti üdvözletet így kiáltják ki: “Feltámadt!”. Erre pedig a következő módon szoktak felelni: “Valóban feltámadt!” Ezeket a szavakat, egyháztól függően, olykor három csók is kíséri, jobbról, balról, majd megint a jobbról. Ezt az igen régi szokást a katolikus és az ortodox egyházban “húsvéti üdvözletnek”, vagy “páska-üdvözletnek” is nevezik.

Magát az üdvözletet Lukács evangéliumának 24:34 igehelyére szokták visszavezetni. A latin Vulgata fordítástól (Kr.u. 400 körül) egészen az újabb Biblia-fordításokig, gyakorlatilag az egyház teljes történetében, közel azonos módon fordították e sort: “...Valóban feltámadt az Úr! Megjelent Simonnak!” (EFO 2004). Hogy az említett egyházakban pontosan hogyan vált szokássá ez az üzenet, az már a feledés homályába vész, persze azért akad egy pár elmélet, ami a köszöntés köznyelvi elterjedését magyarázni igyekszik.

Azt biztosra vehetjük, hogy ez a köszöntés eleinte inkább csak a keleti és a bizánci liturgiák részét képezte, sem mint a nyugati egyház szertartásáét. A keleti egyházban az a monda kering erről az emberi hagyományról, hogy állítólag Mária Magdolna köszöntötte a következő a szavakkal Tibérius császárt Rómában: “Krisztus feltámadt.”

Emberi hagyományok ide vagy oda, kár volna hagyni, hogy ez a köszöntés a tartalmilag kiüresedett tradíció szintjére süllyedjen. Ez a bibliai Ige ugyanis arra az örömteli tényre emlékeztet minket, hogy Jézus Krisztus a zsidó-húsvét napján feltámadt, hogy halála nem volt hiábavaló, továbbá hogy Urunknak arra is volt ereje, hogy a halál felett örök győzelmet vegyen. Mikor tehát azzal a köszöntéssel üdvözöljük felebarátunkat, hogy “Feltámadt!”, akkor azzal éppen az előbbi felfoghatatlanul nagy igazságot osztjuk meg vele. Csak az Úr Jézus Krisztus feltámadása által lehet nekünk is reményünk a megváltásra, saját feltámadásunkra, és az Isten kegyelméből ajándékba kapott örök életre.

EnglishVissza a magyar oldalra

Honnan származik a mondás: ‘Feltámadt! Valósággal feltámadt’?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries