settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan készülhetek fel a házasságra?

Válasz


A házasságra bibliai módon felkészülni ugyanúgy lehet, mint az élet bármely más nagy feladatára. Újjászületett emberként az életünk minden területét egy alapelvnek kell vezérelnie: „Szeresd az Urat, a te Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből és teljes elmédből.” (Máté 22:37). Ez nem valami komolytalan parancsolat. Hívő emberként ez az életünk központi eleme. Ez azt jelenti, hogy egész szívünkkel Istenre és az Ő Igéjére figyelünk, ezért a lelkünk és a gondolataink a Neki tetsző dolgokkal vannak telve.

Kapcsolatunk Istennel — ami az Úr Jézus Krisztus által jött létre — ad értelmet az összes többi kapcsolatunknak. A házastársi kapcsolat Krisztusnak a Gyülekezettel való kapcsolatára hasonlít (Efézus 5:22–33). Az életünknek minden részletét az az elkötelezettség vezérli, hogy hívő emberként Isten parancsolatai és szabályai szerint élünk. Az Istennek és az Ő Igéjének való engedelmesség felkészít bennünket arra, hogy betöltsük az Isten-adta szerepünket a házasságban és a földön. Az újjászületett hívők feladata pedig az, hogy Isten nevére dicsőséget hozzanak (1 Korinthus 10:31).

Ahhoz, hogy felkészülj a házasságra, hogy méltón élj a Jézus Krisztustól kapott elhívásodban, és közeli kapcsolatba kerülj Istennel az Ő Igéje által (2 Timóteus 3:16–17), figyelmed középpontjában a minden területre kiterjedő engedelmesség legyen. Nincsen csodaszer arra, hogy hogyan lehet Istennek való engedelmességben élni. Ez egy olyan döntés, amit minden nap meg kell hoznunk, hogy a világi gondolkodásmódot feladjuk, és Istent követjük helyette. Jézushoz méltóan élni azt jelenti, hogy nap mint nap, percről-percre alázattal alárendeljük magunkat az egyetlen Útnak, az egyetlen Igazságnak, és az egyetlen Életnek. Ez az az előkészület, amire minden hívőnek szüksége van, hogy felkészüljön a házasságnak nevezett csodálatos ajándékra.

Mindenkinél jobban felkészült a házasságra az, aki szellemileg érett és Istennel él. A házasság elkötelezettséget, szenvedélyt, alázatot, szeretetet és tiszteletet igényel. Ezek a jellemzők a legnyilvánvalóbb módon abban a személyben vannak meg, akinek bensőséges kapcsolata van Istennel. A házasságra való felkészülés során engedd Istennek, hogy azzá a nővé vagy férfivá formáljon, akinek Ő látni akar (Róma 12:1–2). Ha alárendeled magad Neki, Ő fog felkészíteni téged arra a gyönyörű napra.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan készülhetek fel a házasságra?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries