settings icon
share icon
Kérdés

Mi a felkenetés? Mit jelent felkentnek lenni?

Válasz


A felkenetés a pásztorok munkájához vezethető vissza. A bárányok gyapjába gyakran tetvek és más rovarok férkőztek, és amikor feljebb kerültek a bárány fejéhez, belefúródtak a bárány fülébe, és az állat halálát okozták. Ezért az ókori pásztorok olajat öntöttek a bárányok fejére. Ettől a gyapjú síkossá vált, és a rovarok nem tudtak közel kerülni a bárány füléhez, mivel lecsúsztak a gyapjúról. Innen származik a felkenés képe, amely az áldás, védelem és felhatalmazás szimbólumává vált.

A felken szónak két görög változata is van: chrio, amelynek jelentése „olajjal beken, bedörzsöl", és átvitt értelemben „vallásos szolgálatba vagy hivatalba iktat", illetve az aleipho, amelynek jelentése „felken". A bibliai korokban az olajjal való felkenés azt jelentette, hogy Isten megáldotta vagy elhívta az illetőt (2Mózes 29:7; 2Mózes 40:9; 2Királyok 9:6; Prédikátor 9:8; Jakab 5:14). Az embert konkrét céllal kenték fel: hogy király, próféta, építész, stb. legyen. Semmi gond nincs azzal, ha manapság megkennek valakit olajjal. Csak meg kell győződnünk afelől, hogy a felkenés célja összhangban van a Szentírással. A felkenésre nem tekinthetünk egyfajta mágikus szerként. Az olajnak önmagában semmi ereje sincs. Csak Isten kenhet fel valakit egy konkrét célra. Ha olajat használunk, az csak a jelképe annak, amit Isten tesz.

A felkent másik jelentése: kiválasztott. A Biblia azt mondja, hogy Isten a Szentlélekkel kente fel Jézus Krisztust, hogy hirdesse a jó hírt, és hozzon szabadulást azoknak, akiket megkötözött a bűn (Lukács 4:18-19; ApCsel 10:38). Miután Krisztus elhagyta a Földet, a Szentlélek ajándékát adta nekünk (János 14:16). Immár minden keresztyén fel van kenve, azzal a konkrét céllal, hogy Isten országát terjessze (1János 2:20). „Aki pedig minket veletek együtt Krisztusban megerősít és felken, Isten az.

Ő pecsétjével el is jegyzett minket, és a Lélek zálogát adta szívünkbe" (2Korinthus 1:21-22).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a felkenetés? Mit jelent felkentnek lenni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries