settings icon
share icon
Kérdés

Mit mond a Biblia a felkenésre való olajról?

Válasz


A felkenésre való olajat (hússzor fordul elő a Szentírásban) az Ószövetségben arra használták, hogy a főpap és utódai fejére öntsék, és meghintsék vele a szentsátrat és berendezési tárgyait, hogy ily módon jelöljék, hogy szentek és az Úr számára vannak elkülönítve (2Mózes 25:6, 3Mózes 8:30, 4Mózes 4:16). Három alkalommal szent kenetnek nevezik, és a zsidóknak szigorúan tilos volt személyes célokra használni (2Mózes 30:32-33). A kenet receptje a 2Mózes 30:23-24-ben található, mely szerint mirhából, fahéjból és más természetes anyagokból áll. Arra semmilyen utalást nem találunk, hogy az olajnak vagy hozzávalóinak bármilyen természetfeletti ereje lenne. A kenet elkészítésének szigorú előírása inkább arra hivatott, hogy próbára tegye az izraeliták engedelmességét, és bemutassa Isten abszolút szentségét.

Csupán négy újszövetségi szakasz tesz utalást a felkenésre, és egyik sem ad magyarázatot a használatára. A szövegkörnyezetből vonhatunk le néhány következtetést. A Márk 6:13-ban a tanítványok megkenik a betegeket és meggyógyítják őket. A Lukács 7:46-ban imádata jeléül Mária megkeni Jézus lábait. A Jakab 5:14-ben a gyülekezet vénei megkenik a beteget, hogy meggyógyuljon. A Zsidók 1:8-9-ben Isten azt mondja a mennybe diadalmasan visszatérő Krisztusnak: „A te trónusod örökké megáll", és Isten megkeni az „öröm olajával".

Napjainkban kell a hívőknek kenetet használniuk? A Szentírásban semmi nem utasít arra, még csak nem is sugallja, hogy hasonló kenetet kellene alkalmaznunk, de semmi nem is tiltja. A Bibliában az olaj gyakran a Szentlélek jelképe, mint például a bölcs és balga szüzek példázatában (Máté 25:1-13). Ilyenként a kenet mindig rendelkezésünkre áll a Lélek által, aki minden igazságra elvezet minket, és folyamatosan megken kegyelmével és vigasztalásával. „Nektek pedig kenetetek van a Szenttől, és ezt tudjátok is mindnyájan" (1János 2:20).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit mond a Biblia a felkenésre való olajról?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries