settings icon
share icon
Kérdés

Az 1.Mózes 2:18 igeverse pontosan hogyan értendő a feleség férjhez való viszonyulása tekintetében?

Válasz


Az 1.Mózes 2:18 igeversét így olvassuk: “És monda az Úr Isten: Nem jó az embernek egyedül lenni; szerzek néki segítő társat, hozzá illőt”. De mit is jelent ez valójában?

Érdekes, hogy Isten teljes teremtésében egyetlen olyan rész van, amit az Úr “nem jó”-nak nyilvánított. Ez nem más mint Ádám egyedülléte. Isten világosan kijelentette, hogy nem jó az embernek egyedül lenni (1.Mózes 2:18). Az ember természeténél fogva társas lény; Isten úgy teremtett minket, hogy szükségünk van a társaságra. Az is magától értetődő, hogy az ember egyedül nem képes szaporodni. Ádám tehát egyedül, önmagában, nem volt teljes. Isten ezért teremtette Évát mint megfelelő “segítő társat”, hogy ő kiegészítse Ádámot, hogy társaságot biztosítson neki, és hogy lehetővé tegye számára a gyermeknemzést. Éva pontosan az volt, amire Ádámnak szüksége volt – egy hozzá illő segítőtárs.

Akkor ez most azt jelenti, hogy minden férfinak kell legyen egy felesége, egy segítője, aki kiegészíti őt? Nem. Valójában maga Pál apostol mondta azt, hogy a nőtlenség Isten szolgája számára előnyös dolog (1.Korinthusbeliekhez 7:7-9). Esetleg azt, hogy minden nő valaki felesége kell legyen, hogy így egésszé tegye a férfit? Nem. Nem minden nő akar megházasodni, nem minden nő akarja, hogy az oltárhoz vezessék. A Teremtés könyvének idézett szakasza azonban a legtöbb emberre nézve mérőzsínór, a legtöbb emberre igaz, és így a legtöbb vonatkozásban meg is állja a helyét. A feleség a férjhez illő segítő.

Mit jelent tehát az, hogy valaki hozzá illő segítő? A kulcskifejezés a hozzá illő. A férjéhez illő feleség sok szempontból – mind fizikailag, mind szellemileg, mind érzelmileg és lelkileg – kompatibilis férjével. Ez nem azt jelenti, hogy a férfi és a nő minden tekintetben egyforma, csupán azt, hogy jól harmonizálnak egymással. Kiegészítik egymást. A zongorán a H hang nem azonos a G hanggal, együtt viszont mégis egy harmonikus akkordot alkotnak. Hasonlóan a férjhez illő segítő egy olyan feleség, aki bár különbözik tőle, de mégis jól illik hozzá, aki minden tekintetben kiegészíti őt, aki harmóniát, nem pedig diszharmóniát hoz a kapcsolatukba.

EnglishVissza a magyar oldalra

Az 1.Mózes 2:18 igeverse pontosan hogyan értendő a feleség férjhez való viszonyulása tekintetében?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries