settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent felemás igában lenni?

Válasz


A felemás iga kifejezés a 2Korinthus 6:14-ből származik: „Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában, mert mi köze egymáshoz az igazságnak és a gonoszságnak, vagy mi köze van a világosságnak a sötétséghez?" Egy másik fordítás szerint: „Ne húzzatok egy igát a hitetlenekkel" (Szent István Társulati Biblia).

Az iga egy farúd, amely két ökröt fog össze egymással és a húzandó teherrel. A felemás igájú csapatban van egy erősebb ökör és egy gyengébb, vagy egy magasabb és egy alacsonyabb. A gyengébb vagy alacsonyabb ökör lassabban halad, mint a magasabb, erősebb társa, aminek következtében csak körbe-körbe járnak. Amikor az ökrök felemás igában vannak, nem tudják elvégezni a rájuk szabott feladatot. Ahelyett, hogy együtt dolgoznának, egymás terhére vannak.

Pál intése a 2Korinthus 6:14-ben egy nagyobb beszéd része, amelyet a korinthusi gyülekezethez intézett a keresztyén életvitellel kapcsolatban. Azért óvta attól, hogy felemás igában legyenek hitetlenekkel, mert a hívők és hitetlenek egymásnak ellentétei, ahogy a világosság és a sötétség ellentétei egymásnak. Egyszerűen semmi közös nincs bennük, ahogy Krisztusban és Béliálban (a héber szó értéktelenséget jelent) sincs semmi közös (15.v.). Itt Pál a szót a Sátánra használja. A lényege az, hogy a pogány, gonosz, hitetlen világ a Sátán szerint működik, és a keresztyéneknek el kell határolódniuk ettől a gonosz világtól, ahogy Krisztus is elhatárolódott a Sátán minden módszerétől, céljától és tervétől. Nem vett részt a világ ügyleteiben, nem volt velük közösségben, és így kell viszonyulniuk a Krisztus követőinek is a Sátán követőihez. Ha megpróbálunk hívő életet élni egy hitetlennel, akkor csak egy körben fogunk haladni.

A felemás igát gyakran üzleti kapcsolatokra is alkalmazni szokták. Ha egy hívő egy hitetlennel próbál üzletet folytatni, előjegyzi magát a katasztrófára. Eltérő világnézettel és erkölcsrendszerrel rendelkeznek, és a naponta meghozott döntések vagy az egyiket, vagy a másikat fogják tükrözni. Ahhoz, hogy a kapcsolat működni tudjon, vagy az egyiknek, vagy a másiknak le kell mondania az elveiről, és a másik félét felkarolni. Leggyakrabban a hívő kerül nyomás alá, hogy az üzlet nyereségességének és növekedésének érdekében hagyja el keresztyén értékeit.

Persze a legszorosabb szövetség, amelyben két fél részt vehet, az a házasság, és ezt a szakaszt általában erre is szokták értelmezni. Isten terve az, hogy a férfi és nő egy test legyen (1Mózes 2:24), azaz olyan bensőséges kapcsolatba kerüljenek, amelyben szó szerint és átvitt értelemben egyaránt részeivé válnak egymásnak. Ha egy hívő egy hitetlennel egyesül, akkor két ellenpólus egyesül, ami jelentősen megnehezíti a kapcsolatot.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent felemás igában lenni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries