settings icon
share icon
Kérdés

Mi a fekete felszabadítási teológia?

Válasz


A fekete felszabadítási teológia a dél-amerikai felszabadítási teológia hajtása. A felszabadítási teológia erősen humanista szemléletű, és megpróbálja a keresztyén teológiát a szegények helyzetére alkalmazni. A fekete felszabadítási teológia általában a feketékre és konkrétan az afro-amerikaiakra összpontosít, hogy felszabaduljanak a rabszolgaság és igazságtalanság minden formája alól, akár valós vagy vélt, akár társadalmi, politikai, gazdasági vagy vallási formában jelentkezik.

A fekete felszabadítási teológia célja, hogy a keresztyénséget valóssá tegyék a feketék számára. A fekete felszabadítási teológia legnagyobb tévedése annak elsődleges célja. A fekete felszabadítási teológia abban látja a keresztyénség lényegét, hogy itt és most szabadítsa fel az embereket társadalmi igazságtalanság alól, nem pedig az öröklétben. Jézus épp ennek az ellenkezőjét tanította. „Az én országom nem e világból való" (János 18:36). A közelmúltban igazságtalanul, méltánytalanul és gonoszan bántak-e a feketékkel/afrikaiakkal és különösen az afro-amerikaiakkal? Abszolút! Lehet-e az evangélium egyik eredménye a rasszizmus, diszkrimináció, előítélet és egyenlőtlenség felszámolása? Igen, abszolút (Galata 3:28)! A társadalmi igazságtalanságtól való szabadulás-e az evangélium lényege? Egyáltalán.

Az evangéliumnak ez az üzenete: mindnyájan bűnösök vagyunk (Róma 3:23). Mindnyájan azt érdemeljük, hogy örök elszakítottságban legyünk Istentől (Róma 6:23). Jézus azért halt meg a kereszten, hogy elvegye a megérdemelt büntetésünket (2Korinthus 5:21, 1János 2:2), és üdvösséget szerezzen számunkra. Majd Jézus feltámadt, amivel bemutatta, hogy halála valóban elégséges volt a bűn büntetésének megfizetésére (1Korinthus 15:1-4). Ha bizalmunkat Jézusba vetjük mint Megváltónkba, minden bűnünk bocsánatot nyer, és a halál után beléphetünk a mennybe (János 3:16). Ez az evangélium. Erre kell fókuszálnunk. Ez az orvoslat arra, ami az emberiséget sújtja.

Amikor elfogadjuk Jézust Megváltónkként, új teremtés leszünk (2Korinthus 5:17), és a bennünk lakozó Szentlélek elkezdi a munkáját, melynek során Krisztus képére formálódunk (Róma 12:1-2). Csak ez a lelki átformálódás vethet ténylegesen véget a rasszizmusnak. A fekete felszabadítási teológia ott téved, hogy a tüneteket kezeli, és nem a betegséget. A bűn / bukott állapot a betegség; a rasszizmus pedig csak a tünetek egyike. Az evangélium üzenete az, hogy Jézus engesztelő áldozatot mutatott be a bűneinkért, és így hit által az üdvösség elérhető számunkra. Ha az emberek igazán elfogadják Jézust Megváltójukként, annak az lehet az eredménye, hogy véget ér a rasszizmus, de maga az evangélium nem konkrétan a rasszizmussal kapcsolatos.

Mivel a rasszista eszmék túlzott hangsúlyt kapnak, a fekete felszabadítási teológia egyik negatív következménye az, hogy hajlamos a fekete és fehér keresztyén közösségeket szétválasztani, ami teljesen bibliátlan. Krisztus azért jött a földre, hogy mindazokat, akik benne hisznek, egy egyetemes Egyházban, az Ő testében egyesítse, amelynek Ő a feje (Efezus 1:22-23). Krisztus testének tagjai egy kötelékben vannak az összes többi keresztyénnel, függetlenül a háttértől, fajtól vagy nemzetiségtől. „ne legyen meghasonlás a testben, hanem kölcsönösen gondoskodjanak egymásról a tagok" (1Korinthus 12:25). Arra kell törekednünk, hogy egy lelkületünk legyen, mégpedig a Krisztus lelkülete, és egy célunk, amely által dicsőséget szerzünk Istennek, betöltve Krisztus parancsát: elmegyünk az egész világba, és megismertetjük mindenkivel Jézust az evangéliumot hirdetve és tanítván nekik, hogy megtartsák a parancsolatait (Máté 28:19-20). Jézus emlékeztet minket a két legnagyobb parancsolatra, miszerint szeretnünk kell Istent és másokat, függetlenül azok fajától (Máté 22:36-40).

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a fekete felszabadítási teológia?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries