settings icon
share icon
Kérdés

Bűn-e a falánkság? Mit mond a Biblia mértéktelen evésről?

Válasz


A falánkság bűne fölött hajlamosak szemet hunyni a keresztények. Míg a dohányzást és az alkoholfogyasztást hamar elítéljük, a falánkságot valamilyen okból elfogadjuk, de legalábbis elnézzük. Pedig a dohányzás és az alkoholfogyasztás ellen felhozott számos érv, így az egészséggel vagy a függőséggel kapcsolatos érv, a falánkságra éppúgy vonatkozik. Sok keresztény véletlenül sem inna meg egy pohár bort vagy szívna el egy szál cigarettát, de lelkiismeret-furdalás nélkül tömik magukba az ételt a vacsoraasztalnál. Nem kellene ennek így lennie!

A Példabeszédek 23:20-21-ben így olvassuk: „Ne tarts a bor mellett dőzsölőkkel, se a falánk húsevőkkel! Mert a dőzsölő és a falánk elszegényedik, és rongyokba öltöztet a sok alvás.” A Példabeszédek 28:7-ben ez áll: „Aki ügyel a tanításra, értelmes fiú az, de aki a dőzsölőkkel tart, szégyent hoz apjára.” A Példabeszédek 23:2 pedig ezt mondja: „ha telhetetlen vagy, kést tettél a torkodra” (angolban: „tégy kést a torkodra” – a fordító)

Hogy mit kezdünk testi étvágyunkkal, sokat elárul arról, hogy mennyire tudunk uralkodni magunkon. Ha étkezési szokásainkat nem sikerül az irányításunk alá tudjuk vonni, valószínűleg más szokásainkat sem tudjuk kordában tartani. Képtelenek vagyunk uralkodni a gondolati bűnök (például bujaság, kapzsiság, harag) fölött, és a szánkra sem tudunk lakatot tenni, hanem hajlunk a pletykálkodásra és a vitatkozásra. Nem szabad engednünk, hogy az étvágyunk uralkodjon rajtunk, hanem ellenkezőleg: nekünk kell uralkodnunk az étvágyunk fölött. (Lásd 5Mózes 21:20, Példabeszédek 23:2, 2Péter 1:5-7, 2Timóteus 3:1-9 és 2Korinthus 10:5.) Aki nemet tud mondani mindenre, ami fölösleges, az önuralommal bír és mértékletes, ami a Lélek gyümölcseinek egyike (Gal 5:22).

Isten megáldott bennünket és elhalmozta a földet ízletes, tápláló és élvezetes ennivalókkal. Becsüljük meg a teremtett világot azzal, hogy élvezzük ezeket és megfelelő mennyiségben fogyasztjuk ezeket az ételeket. Isten felszólít bennünket, hogy tartsuk kordában az étvágyunkat ahelyett, hogy az vezérelne bennünket.

EnglishVissza a magyar oldalra

Bűn-e a falánkság? Mit mond a Biblia mértéktelen evésről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries