settings icon
share icon
Kérdés

Mi az eredete a különböző emberfajtáknak?

Válasz


A Biblia nem ad egyértelmű választ a különböző emberfajták és bőrszínek eredetére vonatkozóan. Valójában csak egyetlen faj létezik — az emberi faj. Az emberi fajon belül sokféle bőrszín és testi jellemvonás található.

Némelyek úgy gondolják, hogy akkor hozta létre Isten a faji különbségeket, amikor Bábel tornyánál összezavarta a nyelveket (1 Mózes 11:1–9). Lehetséges, hogy azért alkotott Isten különböző genetikájú embereket, hogy fenn tudjanak maradni a különböző környezeti feltételek között. Például a sötétebb bőrű afrikaiak genetikailag ellenállóbbak, hogy fennmaradhassanak a rendkívüli afrikai hőségben. E nézet szerint tehát Isten összezavarta a nyelveket, ami miatt az emberek a nyelvük alapján elkülönültek, utána pedig az alapján hozta létre az emberfajták genetikai eltéréseit, hogy melyik embercsoport hol telepedik majd le. Bár mindez lehetséges, nincs határozott bibliai alapja ennek a nézetnek. A fajták/bőrszínek sehol nincsenek megemlítve Bábel tornyával kapcsolatban.

Az özönvíz után, amikor létrejöttek a különböző nyelvek, a közös nyelvet beszélő csoportok együtt költöztek el. Ennek során az egyes csoportok génállománya lényegesen összezsugorodott, mivel a csoport nem tudott keveredni az egész emberiséggel. Belterjesség jött létre, és az idő múlásával ezekben a csoportokban bizonyos jellemvonások hangsúlyosak lettek. (Az eredeti genetikai kód tartalmazta az összes ilyen jellemvonás lehetőségét.) A nemzedékeken át tartó belterjesség miatt a génállomány egyre csak csökkent, egészen addig, hogy az egy nyelvcsoportba tartozó emberek ugyanolyan vagy hasonló vonásokkal rendelkeztek.

Egy másik magyarázat szerint Ádám és Éva rendelkezett azokkal a génekkel, amelyek a fekete, barna és fehér (és minden köztes színű) utódok nemzéséhez kellettek. Ez ahhoz hasonlít, amikor az eltérő bőrszínű férj és feleség gyermekeinek bőrszíne néha nem egyforma. Ésszerűnek tűnik, hogy Ádámot és Évát Isten képessé tegye a különböző bőrszínű gyermekek nemzésére, mivel akarata nyilvánvalóan az, hogy az emberek sokféle megjelenésűek legyenek. Később, az özönvíz egyedüli túlélői Nóé és felesége, Nóé három fia és azok feleségei voltak — összesen nyolc ember (1 Mózes 7:13). Talán Nóé menyei különböző emberfajtákból származtak. Az is lehetséges, hogy Nóé felesége más fajtából származott, mint Nóé. Esetleg mind a nyolcan kevert fajtájúak voltak, ami azt jelentené, hogy hordozták a megfelelő géneket a különböző fajtájú gyermekek nemzéséhez. Bármi is a magyarázat, a lényeg az, hogy mindnyájan egy fajhoz tartozunk, ugyanaz az Isten teremtett bennünket egy közös céllal: hogy dicsőítsük Őt.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az eredete a különböző emberfajtáknak?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries