settings icon
share icon
Kérdés

Mi az evangéliumi keresztyénség?

Válasz


Az evangéliumi keresztyénség egy viszonylag tág fogalom, amellyel egy olyan mozgalmat illetünk a protestantizmuson belül, amely a Jézus Krisztussal való személyes kapcsolatot hangsúlyozza. Ez a kapcsolat akkor jön létre, amikor a személy elfogadja Krisztus bocsánatát, és lelkileg újjászületik. Azokat, akik ezt vallják, evangéliumi hívőknek hívják.

Az evangéliumi jelző a görög euangelion (jó hír) és euangelizomai (jó hírként terjeszt) szavakból származik. A jó hír az, hogy „Krisztus meghalt a mi bűneinkért az Írások szerint. Eltemették, és — ugyancsak az Írások szerint — feltámadt a harmadik napon, és megjelent Kéfásnak, majd a tizenkettőnek" (1Korinthus 15:3b-5). Erre a jó hírre, a Krisztus evangéliumára és annak hirdetésére épül az evangéliumi keresztyénség.

Az evangéliumi keresztyénség gyökerei a protestáns reformációba nyúlnak vissza, melynek során a Bibliát eljuttatták a tömegekhez. Korábban elfelejtett bibliai igazságokat fedeztek fel újra és tettek közzé. Viszont csak a nagy, 18-19-századi, európai és amerikai ébredések során vált az evangéliumi keresztyénség igazán mozgalommá. Ahogy a reformáció alatt is, az evangéliumi mozgalom és központi tanítása – személyes kapcsolat Jézus Krisztussal – egy megújult lendületet hozott Isten igéjének pontos értelmezése és alkalmazása iránt. Ez a mai napig tart, noha a kifejezést ma már tévesen használják és alkalmazzák.

Hagyományosan az evangéliumi keresztyénség teológiai szempontból konzervatív volt. Ez azonban egyre kevésbé volt megkülönböztető jel. Manapság a kifejezést nemcsak a valóban újjászületett hívőkre vagy a konzervatív vagy fundamentalista hívőkre használják. Ami azt illeti, némelyek az evangéliumi keresztyénséget pusztán protestantizmusnak tartják, akár liberális, akár másmilyen ágat képvisel. Sajnos, manapság leginkább a konzervatív politikát hívják evangéliuminak. Noha az evangéliumi keresztyén világnézet gyakran konzervatív politikai nézeteket von maga után, a valódi evangéliumi keresztyénségnek minden bizonnyal nem a politika a központi üzenete.

Az evangéliumi jelző meghatározása tehát eltérő a világ szemében. Az evangéliumi mozgalom szívében azonban az áll, hogy az evangélium üzenetét hirdessük – szóban és tettben. Az evangéliumi hívő számára nincs magasabb elhívás, minthogy megélje és hirdesse Isten szeretetének igazságát.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az evangéliumi keresztyénség?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries