settings icon
share icon
Kérdés

Miben áll Eutifron dilemmája?

Válasz


Platón híres kérdése a jóság természetével kapcsolatban azt tudakozza, hogy attól jó valami, hogy Isten azt mondja rá, hogy jó, vagy azért mondja Isten valamire, hogy jó, mert az jó? Ezt hívják Eutifron dilemmájának (Platón jósággal kapcsolatos "szókratészi párbeszédének" egyik szereplője, Eutifron után).

Ez a probléma egy kétoldalú kérdést vet fel a hívő számára. Először, ha valami azért jó, mert Isten egyszerűen azt állítja, hogy az, akkor Isten elvileg bármiről mondhatná, hogy az jó, és akkor az is lenne. Ebbe olyan dolgok is beletartoznának, amelyeket ösztönösen rossznak titulálunk, úgy mint nemi erőszak vagy gyilkosság. De azt nem szeretnénk, hogy az erkölcsösség Isten öntörvényű kijelentéseitől függjön, ezért ez nem tűnik egy túl jó válasznak. Ha azonban Isten pusztán elismeri valaminek a jóságát, akkor nem Ő lenne a jóság mércéje, és úgy tűnne, hogy valami kívülálló mércéhez kellene igazodnia. De olyan mércét sem szeretnénk, amely előtt Istennek fejet kellene hajtania, ezért ez a válasz sem egy jó opció. Ebből fakad a dilemma.

Van azonban egy harmadik lehetőség is. A hívőnek el kell ismernie Isten szuverenitását és nem-származtatott jóságát. Ezért sem egy öntörvényű mércét nem szeretnénk, sem egy olyant, amely Istenen kívül vagy Isten felett áll. Szerencsére Isten szuverén is és jó is. Ezért éppen Isten természete az, amely a jóság mércéjeként szolgálhat, és a jóval kapcsolatos kijelentéseit Isten magához mérheti. Isten természete változhatatlan és teljesen jó, így az akarata nem önkényes, és a kijelentései mindig igazak. Ez mindkét problémára választ ad.

Miért Isten a jóság mércéje? Mert Ő a Teremtő. Valaminek a jóságát annak célja határozza meg. Egy tompa kés nem egy jó kés, mert a kés célja a vágás. Az élesség viszont nem használna egy cipőnek, hiszen egy jó cipő kényelmes kell legyen. Teremtőként Isten az, aki meghatározza a teremtés célját. Amit megalkot, azt céllal alkotja meg, és minden, ami ennek a célnak az útjába áll, rossz. A nemi erőszak azért rossz, mert nem ez a szex rendeltetése. A gyilkosság azért rossz, mert nem az az ember rendeltetése, hogy önkényesen eldöntse, mikor haljon meg valaki. (Ne feledjük, hogy nem minden, ember által okozott halál önkényeskedés – vegyük például a halálbüntetést vagy háborút. Ha Isten utasításokat adott ezekre a cselekedetekre, akkor azok többé már nem önkényesen kerültek kivitelezésre.)

Összefoglalásként, valami annyiban jó, amennyiben eleget tesz a rendeltetésének. Mivel Isten minden dolog teremtője, a saját jó természete szerint, Ő a jóság mércéje és megállapítója.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miben áll Eutifron dilemmája?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries