settings icon
share icon
Kérdés

Az értelmi fogyatékosok a mennybe jutnak-e? Kegyelmet gyakorol-e Isten azokon, akik értelmileg fogyatékosak, sérültek, visszamaradottak vagy akadályozva vannak?

Válasz


A Biblia nem beszél konkrétan arról, hogy az értelmi fogyatékosok a mennybe jutnak-e vagy sem. Találunk azonban néhány olyan bibliai bizonyítékot, amely szerint azokat, akik nem képesek üdvösségre vonatkozó döntést hozni, Krisztus halála fedezi. Hasonlóan ahhoz az általános nézethez, hogy ha egy gyermek még az előtt meghal, hogy képes lett volna döntést hozni Krisztus mellett vagy ellen, automatikusan a mennybe kerül. Dávidnak meghalt egy gyermeke, és ezzel a gondolattal vigasztalta magát: „Vissza tudom-e még hozni őt? Én megyek majd őhozzá, de ő nem tér vissza hozzám" (2Sámuel 12:23). Dávid tudta, hogy egy nap viszont fogja látni a gyermekét a mennyben. Ebből arra következtethetünk, hogy a kisdedeket és kisgyermekeket Isten kegyelméből Krisztus vére elfedezi.

Joggal feltételezhetjük, hogy az értelmi fogyatékkal élőkre szintén ez az alapelv érvényes. Isten igéje azonban ezt konkrétan nem állítja. Figyelembe véve Isten szeretetét, kegyelmét és irgalmát, úgy tűnik, ez a megoldás összhangban volna jellemével. Ha bárki értelmileg annyira akadályozva van, hogy nem képes felismerni bűnös állapotát és hinni Krisztusban az üdvösségét illetően, ugyanabba a kategóriába esik, mint egy kisgyermek, és nem eszement gondolat azt hinni, hogy annak az Istennek a kegyelme és irgalma, amely a csecsemőket és kisgyermekeket megmenti, ezt az illetőt is meg megmenti.

Mint minden más esetben azonban óvatosnak kell lennünk, és nem állíthatunk kategorikusan olyasmit, amit a Biblia konkrétan nem állít. Tudjuk, hogy Jézus magához fogadja mindazokat, akiket az Atya neki adott, és egyet sem fog elveszíteni közülük (János 6:39). Jézus azt mondta: „örök életet adok nekik, és nem vesznek el soha, mert senki sem ragadhatja ki őket az én kezemből" (János 10:28). Vigasztaljon az a tudat, hogy Isten terve mindig tökéletes, és mindig azt teszi, ami helyes és jó, és irgalma és szeretete végtelen és örök.

EnglishVissza a magyar oldalra

Az értelmi fogyatékosok a mennybe jutnak-e? Kegyelmet gyakorol-e Isten azokon, akik értelmileg fogyatékosak, sérültek, visszamaradottak vagy akadályozva vannak?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries