settings icon
share icon
Kérdés

Miben nyilvánul meg az erosz szeretet?

Válasz


A görög nyelv más-más szót használ a szeretet változatos skálájának kifejezésére. Ezek közül az egyik az erosz, amit a szexuális szeretetnek vagy a vágy érzésének a kifejezésére használtak két olyan személy között, akik fizikailag vonzódnak egymáshoz. Az újszövetségi korokra ez a szó annyira degradálódott, hogy az Újszövetség egyetlen egyszer sem használja.

Egy másik görög szó a szeretetre a phileo. Ez a családtagok vagy barátok közti bensőséges érzelmet fejezi ki. Míg az erosz a libidóval van szoros összefüggésben, addig a phileo – átvitt értelemben – a szív érzéseivel köthető össze. A családtagjaink és barátaink iránt nyilván nem erosz szeretetet érzünk, hanem egy olyan szeretetet, amely arra késztet minket, hogy kedvesen bánjunk velük és segítsük a boldogulásukat. A phileo azonban az egymással ellenségeskedésben álló személyekből hiányzik. Phileo szeretetet a barátaink vagy családtagjaink iránt táplálunk, de olyanok iránt nem, akiket nem bírunk vagy gyűlölünk.

Mindkét szó jelentésárnyalatától eltér az agapao, amit rendszerint önfeláldozó szeretetként írnak le. A szeretet készteti az embert cselekvésre, hogy a másiknak jót tegyen, függetlenül attól, hogy ez neki személyesen mibe kerül. Bibliai szempontból az agapao az a szeretet, amelyet Isten az Ő Fiában, nyilvánított ki népe iránt oly módon, hogy Jézus meghalt a nép bűnéért. Ez egy olyan szeretet, amely az akaratra épül, nem az érzelmekre vagy libidóra. Jézus arra szólítja fel a tanítványait, hogy ezzel a szeretettel viseltessenek ellenségeik iránt (Lukács 6:35). Azokkal szemben, akik utálnak minket és rosszat akarnak nekünk, nem érezhetünk eroszt és phileot, de agapaot igen. A Róma 5:8-ban Pál azt mondja, hogy Isten annyira szerette a népét, hogy „Krisztus már akkor meghalt értünk, amikor bűnösök [azaz az ellenségei] voltunk."

Szóval az alaptól a tisztáig tartó skálán ez a sorrend: erosz, phileo és agapao. Ez persze nem azt jelenti, hogy az erosz bűnös vagy tisztátalan érzés lenne. A szexuális szeretet önmagában nem tisztátalan vagy gonosz, sőt inkább Isten ajándéka házaspárok számára, hogy kifejezhessék egymás iránti szeretetüket, hogy megerősödjön a kötelék köztük, illetve, hogy hozzájáruljon az emberi faj fennmaradásához. A Biblia egy komplett könyvet szentel az erotikus vagy szexuális szerelem témájának: az Énekek énekét. Férj és feleség közti szeretetnek többek közt erotikus szerelemnek is kell lennie. A pusztán erotikus érzelmekre alapuló hosszú-távú kapcsolat azonban bukásra van ítélve. A szexuális szerelem „izgalmai" gyorsan elmúlnak, hacsak nem társulnak phileo vagy agapao szeretettel.

Viszont az igaz, hogy bár az erotikus szerelem önmagában nem bűnös dolog, ez az a terület, ahol a bűnös természetünk leginkább megnyilvánul, mivel önmagunk körül forog, míg a phileo és az agapao másokra összpontosít. Nézzük, mit mond Pál apostol a kolossébeli gyülekezetnek: „Öljétek meg tehát tagjaitokban azt, ami csak erre a földre irányul: a paráznaságot, a tisztátalanságot, a szenvedélyt, a gonosz kívánságot és a kapzsiságot, ami bálványimádás" (Kolossé 3:5). A paráznaság szó görögül a porneia, és lényegében minden szexuális bűnt magában foglal (házasságtörés, házasságon kívüli szex, homoszexualitás, bestialitás, stb.).

Egy férj és feleség közötti erotikus szerelem egy csodálatos dolog lehet, de mivel bűnös természetünknek köszönhetően az erosz elég gyakran porneiává válik. Amikor erre sor kerül, az ember hajlamos szélsőségekbe – aszketizmusba vagy hedonizmusba – esni. Aszkéta az, aki teljesen elveti a szexuális szerelmet, mivel az a szexuális erkölcstelenséggel hozható összefüggésbe, és ily módon gonoszságnak tűnik, ezért mindenképp kerülni kell. Hedonista az, aki a szexuális szeretetre úgy tekint, mint ami tökéletesen természetes, és amelynek nincsenek korlátai. Mint általában mindig, a biblikus nézet a két bűnös szélsőség között helyezkedik el. Egy heteroszexuális házasság kötelékein belül Isten megénekli az erotikus szerelem szépségét: „Jöjjön el kertjébe szerelmesem, és egye annak édes gyümölcsét! Bejöttem kertembe, húgom, menyasszonyom! Szedem mirhámat és balzsamomat, eszem lépes mézemet, színmézemet, iszom boromat és tejemet. Egyetek, igyatok, barátaim, részegedjetek meg a szerelemtől" (Énekek Éneke 4:16-5:1). Ám a biblikus házasságon kívül az erosz elferdült és bűnös dologgá válik.

EnglishVissza a magyar oldalra

Miben nyilvánul meg az erosz szeretet?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries