settings icon
share icon
Kérdés

Mi az emberi természet? Mit mond a Biblia az emberi természetről?

Válasz


Az emberi természet az, ami megkülönbözteti az embert más teremtményektől. A természetünk abban különbözik az állatokétól és a többi teremtménytől, hogy mi tudunk gondolkozni és érezni. Az egyik legfőbb különbség az emberi lények és a többi teremtmény között a gondolkodás képességében rejlik. Egyik másik teremtménynek sincs meg ez a képessége, és kérdés nélkül, ez egy egyedi ajándék, amit Istentől kaptunk. Az értelmünk lehetővé teszi, hogy elgondolkodjunk a természetünkön és Isten természetén, és hogy megtudjuk, mi Isten akarata a teremtéssel. Isten teremtésének egy másik eleme sem képes gondolkodni.

A Biblia azt tanítja, hogy Isten az embert a saját képmására teremtette. Ez azt jelenti, hogy bizonyos fokig megérthetjük, ki Ő és mit alkotott. Az emberi természetünk visszatükrözi Isten némely tulajdonságát, igaz, csak korlátolt mértékben. Azért szeretünk, mert a szerető Isten képmása vagyunk (1János 4:16). Mivel az Ő képmása vagyunk, együtt érzőek, hűségesek, igazmondóak, kedvesek, türelmesek és igazak vagyunk. Bennünk ezek a tulajdonságok a bűn hatására eltorzultak, hiszen a bűn szintén része a természetünknek.

Eredetileg az emberi természet tökéletes volt, mivel Isten tökéletesnek teremtett. A Biblia tanítása szerint a szerető Isten az embert „nagyon jó"-nak teremtette (1Mózes 1:31), de ezt a jóságot Ádám és Éva bűne beszennyezte. Ennek következtében az egész emberi faj a bűnös természet áldozatává esett. A jó hír az, hogy abban a pillanatban, hogy valaki bizalmát Krisztusba veti, új természetet kap. A 2Korinthus 5:17-ben ez áll: „Ezért ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre." A megszentelődés az a folyamat, amely révén Isten megformálja az új természetünket, hogy idővel egyre szentebbek legyünk. Ez egy véget nem érő folyamat, amely sok győzelemmel és sok vereséggel jár együtt, hiszen az új természet a „sátorral" (2Korinthus 5:4) hadakozik, amelyben lakozik: az óemberrel, a régi természettel, a testtel. Csak miután megdicsőültünk a mennyben, akkor tudunk teljes mértékben az új természetünk szerint élni Isten jelenlétében, akinek a képmása vagyunk.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi az emberi természet? Mit mond a Biblia az emberi természetről?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries