settings icon
share icon
Kérdés

Hogyan történik az emberi lélek teremtése?

Válasz


Két lehetséges, biblikus nézet van azzal kapcsolatban, hogy miként teremti Isten az emberi lelket. A traducianizmus elmélete szerint a lelket a szülők hozzák létre a gyermeknemzéskor. A traducianizmus mellett az alábbi érvek szólnak: (A) Az 1Mózes 2:7-ben Isten az élet leheletét lehelte Ádámba, s ettől Ádám „élő lélekké” lett. A Szentírásban sehol nem olvasunk arról, hogy Isten valaha is megismételte volna ezt a cselekedetét. (B) Ádám „magához hasonló” fiút nemzett (1Mózes 5:3). Ádám leszármazottai tehát a jelek szerint anélkül is „élő lelkek” voltak, hogy Isten beléjük lehelt volna. (C) Az 1Mózes 2:2-3-ból arra következtethetünk, hogy Isten befejezte teremtő munkáját. (D) Ádám bűne minden emberre kihatott – testükre és szellemükre egyaránt –, aminek akkor van értelme, ha testünket és lelkünket is a szüleinktől kapjuk. A traducianizmusnak az a gyenge pontja, hogy nem világos, hogyan jöhet létre az immateriális lélek egy teljes mértékben testi folyamat eredményeképpen. A traducianizmus csak akkor lehet igaz, ha a test és a lélek elválaszthatatlanul összekapcsolódnak.

A kreacionizmus elmélete szerint Isten minden alkalommal új lelket teremt, amikor egy új emberi élet megfogan. A kreacionizmust sok korai egyházatya vallotta, és a Bibliából is alátámasztható. Először is, a Szentírás megkülönbözteti a lélek eredetét a test eredetétől (Prédikátor 12:7; Ézsaiás 42:5; Zakariás 12:1; Zsidó 12:9). Másodszor, ha Isten minden egyes lelket abban a pillanatban teremt meg, amikor szükség van rá, akkor a test és a lélek különválasztása is igazoltnak látszik. A kreacionizmusnak az a gyenge pontja, hogy az 1Mózes 2:2-3 szerint Isten befejezte a teremtés művét, míg a kreacionizmus szerint Isten folyamatosan hoz létre új emberi lelkeket. Azonkívül tudjuk, hogy a bűn az ember teljes lényére (testére, lelkére és szellemére) kihatott, de vajon hogyan lehet bűnös a lélek, ha Isten minden embernek új lelket teremt?

A harmadik, minden bibliai alapot nélkülöző nézet szerint Isten egyszerre teremtett meg minden emberi lelket, és minden új élethez „kirendel” egy lelket a fogantatás pillanatában. E nézet alapján van a mennyben egy afféle „lélekraktár”, és Isten ott tárolja a lelkeket, akiket még csak ezután fog hozzárendelni egy emberi testhez. Hadd szögezzem le ismét, hogy ennek a nézetnek semmilyen bibliai alapja nincs, hanem általában a „New Age-es” szemléletet valló és a reinkarnációban hívő emberek teszik magukévá.

Akár a traducianista, akár a kreacionista nézet állja is meg a helyét, mindkettő egyetért azzal, hogy a lélek nem létezik a fogantatás előtt, ezt pedig a jelek szerint világosan tanítja a Biblia. Akár a fogantatás pillanatában teremt tehát új emberi lelkeket Isten, akár az emberi szaporodás folyamatát tervezte meg úgy, hogy ne csupán új test, hanem új lélek is létre születhessen, végső soron Isten a felelős minden egyes emberi lélek létrejöttéért.

EnglishVissza a magyar oldalra

Hogyan történik az emberi lélek teremtése?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries