settings icon
share icon
Kérdés

Egy elvált pár újraházasodhat?

Válasz


Amikor Jézus eljött ebbe a világba, “... törvény alatt lett, hogy a törvény alatt levőket megváltsa...” (Galátziabeliekhez 4:4-5). Keresztény hívőként meg kell állnunk abban a szabadságban, “...melyre minket Krisztus megszabadított” (Galátziabeliekhez 5:1). A Szentírás teljesen világossá teszi, hogy mi, akik Krisztusban vagyunk, nem vagyunk az ószövetségi törvény alatt. Ehelyett “a Lélek szerint” kell járjunk (Galátziabeliekhez 5:16), és “Krisztus törvényét” (Galátziabeliekhez 6:2) kell betöltsük.

Az 5.Mózes 24:4 igeversben szereplő korlátozás Isten válásra vonatkozó szabályozásának része volt, egyben egy olyan eljárás, amelyet kizárólag az izraeliták keményszívűsége miatt tűrt el, de valójában soha nem tekintett helyesnek (Máté 19:8). A Mózes által közvetített törvény jogilag kötelező érvényű, írásos válólevél kiállítását írta elő (5.Mózes 24:1), és a válás “visszafordítását” is megtiltotta, vagyis hogy a feleség – egy újabb házasság után – visszatérjen első férjéhez. Mindkét előírás a válás súlyát és végleges jellegét volt hivatott hangsúlyozni. Isten lényegében ezt mondta: “A válás nagyon komoly dolog, ezért ne vedd félvállról!”

Napjaink házaspárjai jól tennék, ha követnék Jézus szavait, és nem választanák el azt, amit Isten összekötött (Máté 19:6). Bár az elvált házaspárok sem kötelesek az ószövetségi törvény kikötéseit követni, mégis mérlegelniük kell az újraházasodás minden velejáróját. Ha a volt házastárssal való kapcsolat tovább folytatódik, ajánlott lelkipásztori tanácsadást igénybe venniük, hogy szembenézhessenek a váláshoz vezető tényezőkkel és így biztosítsák azok feldolgozását.

EnglishVissza a magyar oldalra

Egy elvált pár újraházasodhat?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries