settings icon
share icon
Kérdés

Ha valaki elvált nőt vett feleségül, szolgálhat vezetőként a gyülekezetben?

Válasz


Kérlek, olvasd el háttérinformációként az „egyfeleségű férfi" című cikkünket, amely az 1Timóteus 3:2, 12 és Titusz 1:6 verseken alapul. Noha az „egyfeleségű férfi" kitétel bizonyos esetekben kizárhat egy elvált és újraházasodott férfit a gyülekezeti vezetői pozícióból, még nehezebb lesz a kérdés, ha olyan házas férfiról van szó, aki soha nem vált el, viszont a felesége korábban elvált. Egyetlen igevers sem beszél konkrétan erről a kérdésről, de van néhány biblikus alapelv, amelyet alkalmazni tudunk.

Az 1Timóteus 3:11 érdekes betekintést nyújt a témába. Nem világos, hogy ez a vers diakónusok feleségére vonatkozik vagy női diakónusokra (diakonisszákra). A diakónus felesége értelmezés a valószínűbb, mivel furcsa lenne, ha Pál a 8-10 és 12-13 versekben a diakónusok kritériumairól beszélne, és hirtelen közbeiktatna egy verset a diakonisszákról. Ezt tartva szem előtt fontos megjegyezni, hogy a diakónusok feleségénél nem kitétel az „egyférjű asszony", mint ahogy az sem, hogy „feddhetetlen" legyen. Ehelyett ezeknek a kritériumoknak kell megfelelnie: „tiszteletre méltó legyen: nem rágalmazó, mértékletes, mindenben hűséges" (1Timóteus 3:11).

Sok kérdés felvetődik ezzel kapcsolatban. Ártatlan elszenvedője volt-e az asszony egy házasságtörő vagy bántalmazó férjnek? Hívő volt-e az asszony, amikor elvált? Az asszony volt férje még mindig zaklatja-e? Ezeket a kérdéseket mind figyelembe kell venni. Végül azonban a kérdést az dönti el, hogy az illető eleget tesz-e a „feddhetetlen" kitételnek, amelyet a presbiterektől és diakónusoktól elvárnak. Rossz bizonyságtételként fogja-e fel a közösség, ha a feleség elvált? A vezető-jelöltet valóban istenfélőnek tartják-e, aki méltó a tiszteletre és követésre?

Úgy tűnik, erre a kérdésre nem lehet egyetemes választ adni. Egyszerűen túl sok tényezőt kell figyelembe venni. Ha egy gyülekezet ilyen helyzettel áll szemben, imádságos lélekkel vizsgálja meg a helyzetet, és amennyire lehet, ítélje meg, hogy a jelölt „feddhetetlennek" minősül-e. Ha a gyülekezet bizonyságtételén nem esik csorba, akkor az elvált asszonnyal házas férfi betölthet vezetői szerepet a gyülekezetben.

EnglishVissza a magyar oldalra

Ha valaki elvált nőt vett feleségül, szolgálhat vezetőként a gyülekezetben?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries