settings icon
share icon
Kérdés

Mi a különbség az elragadtatás és Krisztus második eljövetele között?

Válasz


Sokan összetévesztik az elragadtatást Krisztus második eljövetelével. Néha nehéz eldönteni, hogy egy-egy igevers az elragadtatásról vagy Krisztus második eljöveteléről (visszajöveteléről) szól-e. Márpedig a végidőkről szóló bibliai próféciák tanulmányozása során nagyon fontos különbséget tenni a két esemény között.

Elragadtatás alatt azt értjük, amikor Jézus Krisztus visszatér, hogy elragadja a földről az egyházat (a Krisztus-hívőket). Az elragadtatásról az 1 Thesszalonika 4:13–18 és az 1 Korinthus 15:50–54 versekben olvasunk. Azok a hívek, akik addig meghaltak, feltámadnak, és a még élő hívekkel együtt találkoznak az Úrral a levegőben. Mindez egy szempillantás alatt következik majd be. Jézus második eljövetele alatt az az esemény értendő, amikor Jézus visszatér, hogy legyőzze az Antikrisztust, elpusztítsa a gonoszt, és megalapítsa ezeréves királyságát. Jézus második eljöveteléről a Jelenések 19:11–16 versekben olvasunk.

Az elragadtatás és Krisztus visszajövetele közti fontosabb különbségek a következők:

1) Az elragadtatáskor a hívek a levegőben találkoznak az Úrral (1 Thesszalonika 4:17). Krisztus második eljövetelekor a hívek az Úrral együtt visszatérnek a földre (Jelenések 19:14).

2) Krisztus visszajövetele a nagy és rettenetes nyomorúság után következik be (Jelenések 6–19 részek). Az elragadtatásra a nyomorúság előtt kerül sor (1 Thesszalonika 5:9; Jelenések 3:10).

3) Az elragadtatáskor Isten magához ragadja, s ezzel mintegy kimenekíti a földről a híveket (1 Thesszalonika 4:13–17; 5:9). A második eljövetelkor a hitetleneket távolítja el a földről az Úr, így gyakorolva ítéletet fölöttük (Máté 24:40–41).

4) Az elragadtatás titokban és hirtelen következik be (1 Korinthus 15:50–54). A második eljövetel mindenki számára láthatóan zajlik majd (Jelenések 1:7; Máté 24:29–30).

5) Krisztus második eljövetele mindaddig nem történik meg, amíg az utolsó időkben várható néhány másik esemény végbe nem ment (2 Thesszalonika 2:4; Máté 24:15–30; Jelenések 6–18. részek). Az elragadtatás hirtelen esemény, amely bármelyik pillanatban bekövetkezhet (Titusz 2:13; 1 Thesszalonika 4:13–18; 1 Korinthus 15:50–54).

Miért fontos különbséget tennünk az elragadtatás és Krisztus második eljövetele (visszajövetele) között?

1) Ha az elragadtatás és Krisztus visszajövetele egy és ugyanaz, akkor a keresztényeknek is át kell élniük a nagy nyomorúságot (1 Thesszalonika 5:9; Jelenések 3:10).

2) Ha az elragadtatás és Krisztus visszajövetele egy és ugyanaz, akkor Krisztus érkezése nem várható bármelyik pillanatban – hiszen számos eseménynek kell megelőznie a visszajövetelét (Máté 24:4–30).

3) A Jelenések 6–19 részei sehol nem említik az egyházat a nagy nyomorúság idején. Isten a nagy nyomorúság idején – amelyről úgy olvassuk, hogy „nyomorúság ideje lesz az Jákóbnak” (Jeremiás 30:7) – ismét Izráelnek szentel majd elsődleges figyelmet (Róma 11:17–31).

Az elragadtatás és Krisztus második eljövetele hasonló, de mégsem azonos események. Jézus mindkét alkalommal visszatér, és mindkét történés az utolsó időkben következik majd be. Mégis alapvető fontossággal bír, hogy különbséget tegyünk köztük. Összefoglalásul elmondhatjuk, hogy az elragadtatáskor a felhőkig jön vissza Krisztus, hogy elragadja a híveket a földről Isten haragja elől. Ezzel szemben a második eljövetelkor a földre tér vissza Krisztus, hogy véget vessen a nagy nyomorúságnak, s győzelmet arasson az Antikrisztus és a gonosz uralma fölött.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mi a különbség az elragadtatás és Krisztus második eljövetele között?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries