settings icon
share icon
Kérdés

A Biblia tényleg támogatja az előre elrendezett házasságot?

Válasz


Az “elrendezett” házasság a menyasszony és a vőlegény szüleinek megállapodásával, gyakran a házasulandó pár kívánságaira való tekintet nélkül köttetik meg. A Biblia egyszer sem beszél arról, hogy a szülők kellene megszervezzék gyermekeik házasságát, de azt sem mondja, hogy ez nem volna szabad. A Szentírásban azonban valóban találkozunk néhány elrendezett házassággal, jelesül Izsák és Rebeka házasságát.

Ebben az említett esetben Izsák apja, Ábrahám, egy bizalmas szolgáját küldte el, hogy ő keressen megfelelő menyasszonyt az Ábrahám törzséből, mert nem akarta, hogy Izsák a kánaánita pogányok lányai közül vegyen magának feleséget (1.Mózes 24. fejezet). Rebeka válaszaiból és több tulajdonságából is kitűnik, hogy istenfélő lány volt, mint ahogy az is, hogy egyértelműen ő volt Isten választása Izsák számára. Kétségtelen, hogy abban az időben sem köttetett minden elrendezett házasság ilyen istenfélő és engedelmes módon.

Az elrendezett házasság gyakorlatát még az 1900-as években is sok kultúrában, köztük a nyugati kultúrkörben is folytatták. Az ortodox zsidó, iszlám és hindu családokban még ma is a szervezett házasságok szokásához tartják maguk. Ezt a témát illetően viszont nem szól a Biblia. Azt, minden esetre, pontosan körvonalazza, hogy milyen legyen egy istenfélő házastárs. Keresztény ember csak egy másik, szintén hívő személlyel köthet házasságot, legyen szó akár elrendezett házasságról, akár nem. Mindannyiunk legfontosabb kapcsolata az Úr Jézus Krisztussal való személyes kapcsolatunk kell legyen. A választott házastárs, olyan legyen, kinek élete középpontjában az áll, hogy Isten Igéjének engedelmeskedve járjon, és aki igyekszik úgy élni, hogy az élete Isten dicsőségére váljon (1.Korinthusbeliekhez 10:31).

EnglishVissza a magyar oldalra

A Biblia tényleg támogatja az előre elrendezett házasságot?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries