settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent élő áldozatnak lenni?

Válasz


A Róma 12:1-ben Pál azt mondja: „Az Isten irgalmára kérlek tehát titeket, testvéreim, hogy okos istentiszteletként szánjátok oda testeteket élő és szent áldozatul, amely tetszik az Istennek". Pál arra intette a római hívőket, hogy áldozzák fel magukat Istennek, de nem az oltáron, ahogy a mózesi törvény előírta az állatáldozatokat, hanem élő áldozatként. Az áldozat egyik meghatározása ez: „bármi, amit Istennek teszünk félre és neki ajánlunk fel". Miként teheti félre és ajánlhatja fel magát a hívő Istennek élő áldozatként?

Az Ószövetség korában Isten állatáldozatokat fogadott el. De ezek csak Isten Bárányának, Jézus Krisztusnak az áldozatát vetítették előre. Az Ő végső, egyszer s mindenkorra bemutatott áldozata miatt a kereszten az ószövetségi áldozatok elavultak, és érvényüket vesztették (Zsidók 9:11-12). Azok számára, akik az üdvözítő hit révén Krisztusban vannak, az egyetlen elfogadható módja az imádatnak az, hogy teljesen odaszánjuk magunkat az Úrnak. Isten irányítása alatt a hívő még meg nem váltott testét alá kell rendelnie az Úrnak mint az igazságosság eszközét (Róma 6:12-13, 8:11-13). Tekintve, hogy milyen áldozatot hozott Jézus értünk, ez magától értetődő.

Hogy néz ki a gyakorlatban az élő áldozat? A következő vers (Róma 12:2) segít megérteni. Azáltal válunk élő áldozattá Istennek, hogy nem szabjuk magunkat e világhoz. A világ jelentése az 1János 2:15-16 szerint a test kívánsága, a szem kívánsága, és az élettel való kérkedés. Mindaz, amit a világ nyújtani tud, ebbe a három kategóriába sorolható. A test kívánságai közé tartozik minden, amit megkívánunk, és az étel, ital, szex és minden egyéb fizikai szükséglet, amire túlzottan vágyunk. A szem kívánsága leginkább az anyagiasságra vonatkozik, mely során megkívánjuk, amit meglátunk, és nincs meg nekünk, és irigyeljük azokat, akiknek megvan az, amire mi vágyunk. Élettel való kérkedés minden olyan törekvés, amely felfuvalkodottá tesz, és minket helyez életünk trónjára.

Hogyan kerülheti el a hívő, hogy a világhoz igazodjon? Megváltozik az elméje megújulása által. Elsősorban Isten igéjének ereje által változunk meg. Időt kell szánnunk a Szentírás hallgatására (Róma 10:17), olvasására (Jelenések 1:3), tanulmányozására (ApCsel 17:11), elsajátítására (Zsoltárok 119:9-11) és a rajta való elmélkedésre (Zsoltárok 1:2-3). Isten igéje, melyet a Szentlélek elevenít meg a szívünkben, az egyetlen erő a földön, amely képes a világias gondolkodásunkat valóban lelki gondolkodássá alakítani. Ami azt illeti, ez minden, amire szükségünk van ahhoz, hogy „tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített" (2Timóteus 3:17). Ennek eredményeként képesek leszünk megítélni, hogy „mi az Isten akarata, mi az, ami jó, ami neki tetsző és tökéletes" (Róma 12:2). Az az Isten akarata, hogy minden hívő élő áldozat legyen Jézus Krisztus számára.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent élő áldozatnak lenni?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries