settings icon
share icon
Kérdés

Mit jelent a kontemplatív (elmélkedő) spiritualitás?

Válasz


A kontemplatív spiritualitás mindenkire nézve rendkívül veszélyes gyakorlat, aki biblikus, Istennek tetsző életet szeretne élni. Leggyakrabban az Emerging Church Movement nevű mozgalommal említik együtt, amely megannyi tévtanítást hirdet, és számos csoport alkalmazza, akiknek vajmi kevés vagy semmi közük nincs a kereszténységhez.

A kontemplatív spiritualitás az elmélkedésre helyezi a hangsúlyt, de nem a szó bibliai értelmében. A Józsué 1:8 kifejezetten arra szólít fel bennünket, hogy elmélkedjünk: „Ne hagyd abba ennek a törvénykönyvnek az olvasását, hanem tanulmányozd éjjel-nappal [vagy elmélkedj fölötte – a fordító], őrizd meg, és tartsd meg mindazt, ami ebben meg van írva. Akkor sikerrel jársz utadon, és boldogulsz.” De figyeljük, meg hogy mi itt az elmélkedés tárgya: Isten Igéje! A kontemplatív spiritualitás alapján gyakorolt elmélkedésnek vagy meditációnak ezzel szemben a szó szoros értelmében a semmi a tárgya. Az imádkozót arra biztatják, hogy teljesen üresítse ki az elméjét, és egyszerűen csak „legyen”. Ez állítólag segíti abban, hogy nyitottá váljon egy nagyobb szellemi átélésre. A Biblia azonban arra int bennünket, hogy változzon el az elménk Krisztuséhoz hasonlóra, és az Ő értelme legyen bennünk. Az elme kiüresítése ellenkezik ezzel az aktív, tudatos átformálódással.

A kontemplatív spiritualitás célja valamiféle misztikus élmény átélése Istennel. A miszticizmus az abba vetett hitet jelenti, hogy Isten, a szellemi igazság és a végső valóság szubjektív élmények útján ismerhető meg. A tapasztalati tudás hangsúlyozása aláássa a Szentírás tekintélyét. Istent a Bibliából, Isten Szavából ismerjük. „A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített.” (2Tim 3:16-17) Isten Igéje teljes és tökéletes. Nincs okunk azt hinni, hogy Isten misztikus megtapasztalások révén további tanításokat vagy igazságokat akarna hozzátenni Beszédéhez. Istenről szerzett ismereteink szubjektív élmények helyett tényeken alapulnak.

A Kontemplatív Spirituális Központ (Center for Contemplative Spirtuality) honlapja jól összefoglalja a kontemplatív spiritualitás lényegét: „A legkülönbözőbb világi és vallási háttérből jövünk, és mindnyájan spirituális gyakorlatok és a világ nagy spirituális hagyományainak tanulmányozása révén szeretnénk gazdagítani utunkat. Arra vágyunk, hogy közelebb kerülhessünk a szerető Lélekhez, aki a teljes teremtett világot átitatja, és bennünket is szeretetre indít minden létező iránt.” Ezeknek a céloknak semmi közük a Bibliához. A világ „szellemi hagyományainak” tanulmányozása hiábavalóság, mivel minden spirituális hagyomány hamis, amely nem Krisztust magasztalja fel. Istenhez kizárólag az általa rendelt úton: Jézus Krisztuson és Igéjén keresztül lehet közelebb kerülni.

EnglishVissza a magyar oldalra

Mit jelent a kontemplatív (elmélkedő) spiritualitás?
Oszd meg ezt az oldalt: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries